Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Рахнев: Трагедията в Сирия е огромна, търсим как да им помогнем

Сирия
Снимка: БГНЕС

Трагедията в Сирия е огромна. Търсим възможности да изпратим  дарения и там, но ситуацията е трудна. Това обясни пред БНР Никола Рахнев от платформата Гората.бг. 

"В контакт сме с две международни организации. Там трагедията е още по-голяма. След 12 години война, това земетресение дойде като нещо свръх, а все още са затворени за подкрепа от различни международни организации".

Рахнев обясни, че платформата е стартирала кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в двете държави.

"Най-естественото в подобни ситуации е да се обединим и да помогнем. За по-малко от 24 часа сме събрали над 40 хиляди лева. България е уникална държава. Дори и в късните часове може да си говориш с директори на магазини и да намираш необходимите неща. Намерили сме одеяла на изключително добри цени. Търсим дъждобрани и покривала за палатки. Целта ни е в следващите два дни да изпратим сериозно количество помощ".

На сайта на гората.бг и във Фейсбук може да намери повече информация за желаещите да помогнат. 

"Има много възможности да се даряват и вещи-палатки, одеяла, осветителни тела. В Турция не приемат дарения от дрехи".

Той отбеляза, че има огромна вълна на съпричастност към Турция.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Никола Рахнев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 35 000 са жертвите ба бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

ГЕРБ - СДС събира подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което да се проведе на 23 май. Групата иска да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип заради вчерашното решение на Административния съд, което спря реорганизацията на движението в центъра на столицата с мотива, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24