Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В руините на бедствието - свидетелски разкази от земетръсните райони

"Нашият дом не е много пострадал, но има пукнатини. В момента общината организира проверки, оценка на риска върху сградите. Чакаме да ни кажат кога ще можем да се приберем."

Това каза пред БНР Деница Иибююкюджу от Газиантеп.

"Много хора спят в колите си. Има организирани палаткови лагери. Много от обществените сгради са отворени – джамиите, училищата, спортните салони."

Снимка: ЕПА/БГНЕСПродължават да се усещат последващи трусове, уточни тя. По думите ѝ местни болници се нуждаят от отоплителни уреди и одеяла.

"Времето е много студено. Всяка една помощ е добре дошла."

Иибююкюджу определи организацията в Газиантеп като добра, но изтъкна, че в Кахраманмараш и Хатай, както и в околностите им, положението е много критично.

Създава се паника, има и много дезинформация, допълни тя и разказа, че много хора са получили съобщение, че предстои друг голям трус, а впоследствие се оказало, че е лъжа, разпространена от младеж.

"Масово напускат Газиантеп. Много хора още след първия трус тръгнаха, заминаха възможно по-далече оттук."

В Пазарджък ситуацията е много тежка, има много напълно разрушени сгради, както и много с изключително тежки материални щети, свидетелства пратеникът на БТА Нора Чолакова.

Температурите са под нулата. Много хора нощуват в палаткови лагери, други спят директно под звездите в мразовитите февруарски нощи.

За огромен брой хора няма никаква информация, отбеляза тя.

Друг град – Нурдагъ, е напълно сринат със земята.

Илюстративна снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хората казаха, че все още до тях не достига помощ. Казват, че това е най-тежкият катакрлизъм в страната за последните 100 години", каза още Чолакова. По думите ѝ местните жители вярват, че държавата е зад тях, но е въпрос на време да им помогнат.

Няма ток, няма вода. Хотелите не приемат гости, защото сградите са високи и има притеснения от нови трусовете. В ниските им части обаче са приютени хора, допълни картината журналистът. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

"Политико" търси нередности в декларациите на кандидатите за ЕК

Номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние от недвижими имоти, твърди "Политико". Изданието се позовава на декларациите на кандидатите, до които получило достъп. То уточнява, че не е открило нищо нередно в тях. През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия..

публикувано на 03.10.24 в 15:11
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев, 3 октомври 2024 г.

Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев. Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг. "Украйна има пълното право да се защитава...

публикувано на 03.10.24 в 14:47

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачност на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю пред БНР Венелин Петков, бивш директор на новините на bTV. Според него положението на родната..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55