Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е сериозно да се противопоставят изпращането на оръжия и дипломатическите усилия"

Нико Ланге: Най-бързият път към мира е въоръжаването на Украйна

"Без гаранции за сигурността на Украйна не може да започне възстановяването й"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как да сложим край на тази война? Това е въпросът, който си задават всички участници в тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, макар и негласно. Форумът всяка година е водещото събитие във външната политика и в областта на сигурността. И за първи път от създаването си през 1963 година се провежда по време на пълномащабна война в Европа. Организаторите гледат на това като на личен провал, защото конференцията е създадена като форум за диалог и мирно разрешаване на конфликти. А руската агресия – волно или не – задава друг дневен ред на събитието – обсъждането на нови конфликти в един многополюсен свят. Ориентирането в новите реалности коментира пред БНР Нико Ланге, който от миналата година е част от екипа на Мюнхенската конференция по сигурността, а преди това е бил в ръководството на германското министерство на отбраната и ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в Киев.

В традиционния доклад преди да започне конференцията в Мюнхен се казва, че руското нахлуване в Украйна е само част от голямата картина в света. Как изглежда тази по-голяма картина? 

"По-голямата картина включва авторитарни режими, които искат да наложат в света друг модел на управление, различен от либералния модел, основан на върховенството на правото. Те се концентрират върху изнасянето на авторитарния модел на управление по света, включително като използват военна сила. Това е нов момент. Употреба на сила е имало и в миналото, но войната в Украйна е качествено нов етап на развитие." 

Какви нови съюзи се създадоха през първата година на войната срещу Украйна и колко устойчиви са те? 

"Нека първо кажа, че съществуващите съюзи се утвърдиха и укрепиха. НАТО никога не е била толкова силен, както сега. Нещо повече – сътрудничеството между Алианса и Европейския съюз никога не е било на такова високо ниво.  

В същото време наблюдаваме ново разделение на световните сили и разделителната линия е "за" и "против" установения международен правов ред. Много държави, които не са част от НАТО, въпреки това подкрепят този ред. Но в същото време има немалко държави по света, които все още не са изразили категоричната си позиция."  

Сред тях са ключови държави като Китай, Бразилия и Индия. 

"Да, и затова съюзниците, които искат да запазят международния правов ред, засилват сътрудничеството с глобалния юг. Този процес е започнал и също е част от дискусиите по време на Мюнхенската конференция по сигурността." 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има обаче опасения, включително и сред западни дипломати, че Мюнхенската конференция за сигурност, която тази година не покани Русия и Иран, ще се превърне в ехокамера за посланията на западните съюзници. 

"Не, не мисля. Трансатлантическото сътрудничество винаги е било във фокуса на конференцията в Мюнхен, но тази година има много участници от глобалния юг, от Африка и Латинска Америка. Участва и високопоставена делегация от Китай. А фактът, че тази година няма поканени участници от Русия заради агресията срещу Украйна е напълно логично следствие на войната." 

Г-н Ланге, Вие сте дългогодишен анализатор на руската политика. Следващата седмица се очаква президентът Владимир Путин да навакса отложеното годишно послание към Федералното събрание, т.е. двете камари на парламента. Какво очаквате да каже? 

"Не очаквам някаква голяма изненада. Не вярвам Путин да промени поведението си. Със сигурност ще повтори добре познатата пропаганда, която разпространява Кремъл. А и не мисля, че трябва да отдаваме кой знае какво внимание на изказванията му. За нас много по-важно е как да помогнем на Украйна и как да укрепим международния правов ред."  

И все пак не е ли важно, какво казва Путин, президентът на ядрената сила Русия? Пред вестник "Ди Велт" казвате, Путин вече не е единственият властови полюс в Москва. 

"Путин сериозно отслаби позициите си, след като започна война срещу Украйна. Затова не смятам, че трябва да обръщаме особено внимание на думите и действията му. Путин наруши световния ред, затова не трябва да се опитваме да преговаряме с него, а да направим всичко по силите си да помогнем на Украйна, която се отбранява от една година."  

Преди година германският канцлер Олаф Шолц произнесе и прословутата си реч за обрата в хода на историята. Превърна ли се обаче идеята за "Zeitenwende" в политика, г-н Ланге? 

"Германците осъзнаха посланието на канцлера отпреди една година. Доказват го и социологическите анкети – хората разбраха, че светът вече никога няма да бъде същият, както преди руското нахлуване в Украйна. Но на този фон политиците наистина остават длъжници. Например по отношение на военната помощ за Украйна и защитата на нашите ценности. Хората са готови да подкрепят още по-решителни действия.  

Според мен колебливи са по-скоро някои партии, или по-точно – части от партиите, които все още не са разбрали, че времената се промениха. Именно това пречи, обратът, за който говори Олаф Шолц, да се превърне в основата на една нова политика. За съжаление, една година по-късно трябва да признаем, че Германия не е проактивна, а все още само реагираща страна."  

Германският канцлер Олаф Шолц се изказва на Мюнхенската конференция за сигурност. 17 февруари 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не се ли дължи колебливостта на управляващите социалдемократи на призивите за повече дипломатически усилия за мирни преговори вместо оръжейни доставки? Има редица подписки в Германия, организирани от Левицата и нейните симпатизанти, които събират подкрепата на хиляди германци.  

"Да, има такива публични личности, но те далеч не са мнозинство. Мнозинството германци подкрепя Украйна и би подкрепило правителството в негови още по-решителни крачки. Нещата се промениха, дори за хората, които в миналото имаха романтична представа за Русия. А фактът, че сред нас има хора, които не споделят нашето мнение, е напълно легитимно в едно демократично общество."  

Украински военни в Донецк, януари 2023 г. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Военната сила и дипломация вървят ръка за ръка, казвате Вие. Западните съюзници ще предоставят на Украйна танкове, вероятно и изтребители, както поиска Киев. Как ще продължи войната и как ще свърши, според Вас? 

"Има само един възможен изход от тази война – Русия трябва да напусне окупираните части на Украйна. Трябва да помогнем на Украйна да изгони руските сили от своята територия. Това е целта на съюзниците на Киев. Това е пътят към мира. 

Не е сериозно да се противопоставят изпращането на оръжия и дипломатическите усилия. Те не се изключват взаимно, а се допълват. Само чрез укрепване на военната мощ на Украйна можем да й помогнем да си осигури добри позиции за бъдещи мирни преговори. Към момента Путин не се отказва от крайната цел да унищожи Украйна. Той би седнал на масата за преговори само ако е застрашен от загуба на бойното поле.  

А преговори може да има само при условие, че Русия се изтегли от украинската територия. Най-бързият път към мира е въоръжаването на Украйна, за да може да прекрати войната колкото се може по-скоро. Освен това нека се знае – дипломатическите усилия не са спирали. В нито един момент. 

Западът трябва да се пази от предложения за компромиси или да предлагаме на Украйна в името на мира да се откаже от своя територия. Никой от нас не би се съгласил, нали? Нашият интерес е след тази война да бъде ясно, че агресия като войната срещу Украйна няма и не може да донесе успех за агресора."  

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен представя на Мюнхенската конференция за сигурност разработената от него и Андрий Ярмак, ръководител на щаба на украинския президент, стратегия за гаранции за сигурност на Украйна след войната. Какви гаранции за сигурност може да има за Украйна? 

"Важно е да започнем разговора за сигурността на Украйна след края на войната. Има две възможности: или членство в НАТО – знаем, че членството в НАТО гарантира сигурност – зная го аз в Германия и вие в България, или въоръжаване на Украйна, така че Русия да не си и помисли повече да я напада. Точно това е една от основните теми на конференцията в Мюнхен, защото без гаранции за сигурността на Украйна не може да започне възстановяването й."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52