"Ограничили сме се доста. Не се радвам като ми увеличават пенсията, стоката се вдига повече и никаква сметка нямам. Пак сме на минус."
"По-малко ще купя. Високи са цените, бюджетът ми е малък. Знам на хората от селата млякото на каква цена им се изкупува, а след това как се продава в търговските вериги."
"Всеки си прави разчита на бюджета и се ограничава по някакъв начин. Спекула, инфлацията, т.нар. прекупвачи – там е основният проблем. Трябва да има контрол, постоянен."

Купувачи декларират готовност да се включат в потребителски бойкот:
"Българинът, когато е изправен до стената, тогава сме най-сплотени. Явно още не е дошло това време - да сме до стената."
"Идва ми не знам какво да ги направя. В България вече затънахме като нация."
"Аз също правя бойкот, в известна степен обаче. Например ето това няма да го купя, защото само допреди два месеца цената беше наполовина."
"Трябва да се вдигнат масово хората, индивидуално не става."
Много от хората, които не вярват всилата на обществото и ефекта от бойкота,се върнаха към неотдавнашната практика дазапалят колата и да отскочат донай-близката община в РСМ - Делчево, за да синапазаруват хранас по-истински вкус.90 процента отстоките там, и то в големите им магазини, саот техни производители.Въпреки че и там цените се повишиха, немогат да стигнат тези в България.
Все по-отчетлива е тенденцията благоевградчани дапазаруват от т.нар. фермерски магазини. Освен чедават парите на производителя, знаят какво е и качеството.Два пъти в седмицата се радват и на промоции.И няма как да ги излъжат, защото в квартала всеки помни цената.
"По-качествен е продуктът и цените са по-добри, отколкото в големите вериги магазини."
"Хората се ориентират към чистото, българското и така трябва да бъде. Трябва да уважаваме нашите производители. Като потребител избягвам да пазарувам в големите магазини, защото там е малко и психологически всичко направено. Влезеш – едно на промоция, но аз го виждам без промоцията: реалната цена му е това."
"Защото е прясно млякото, затова. Заради качеството, а там е с химия. Малките магазини, за да може големите да ги фалираме, да ги махнем. Или ако има голям, да е български, с български стоки."
А как е извън нашите граници – в Гърция и Франция?
Преди дни Съюзът на потребителите в Гърция посъветва да се ограничи купуването на млечни продукти. Тези продукти са с 50-80% по-скъпи спрямо миналата година.
"Цените са почти бутикови. Да си купиш литър мляко или килограм сирене в Гърция вече е голям лукс", отбеляза кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.
Тя уточни, че е бил публикуван черен списък с вериги за хранителни продукти, а само една от тези вериги е била глобена с 319 000 евро. Има регистрирани разлики включително между цените на щандовете и тези на касата.
Не може да е популизъм, когато цената на една стока за една седмица се увеличава два пъти, коментира журналистът.
Във Франция тепърва ще се реализира предлаган потенциален таван на цените за 50 стоки от първа необходимост.
Инфлацията е тласнала цените на храните главозамайващо нагоре, което нажежава допълнително напрегнатата социална обстановка. Французите очакват "червения март – нови, кървави цени от следващия месец", посочи кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева.
"Ценовият шок вече удря френските домакинства въпреки всички усилия. Потреблението на хранителни стоки много е намаляло, а това променя и потребителските навици. Изчислява се, че на едно четиричленно семейство с две деца не достигат около 476 евро, за да се изхранва пълноценно и да живее добре. Ситуацията е много взриоопасна."
Според френските управляващи обаче няма опасност от нов драстичен скок. Предстоят срещи с търговци в опит да се смекчи ударът на инфлацията.
За 7 март е насрочена нова национална стачка, а синдикалните лидери призовават за пълно блокиране на държавата.
Повече по темата слушайте в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..