Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентските съвети са предложили 17% индексация за строителните фирми, ремонтиращи общежития

Даниел Парушев
Снимка: Таня Милушева

Поскъпват наемите за студентски общежития. 

"В последните години не е пипано абсолютно нищо. Софийският университет е университетът с най-нисък наем – 27 лева на легло. Средно наемите са между 70 и 90 лева", посочи през БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Студентите продължават да плащат промишлен ток, "въпреки че не осъществяваме търговска дейност", обясни Парушев. По думите му разговорите с Министерството на енергетиката и МОН по тази тема "остават с повишена трудност".

"Имаме късмет, че зимата е изключително топла и колегите са щастливи от този факт. Повечето университети успяха да вкарат във всяка стая да има отделен електромер."

Остават около 30 общежития, в които условията продължават да са отвратителни, отбеляза Даниел Парушев.

Снимка: Комисия по настаняване в общежитията на СУ

Отпуснатите от служебния кабинет през декември средства за ремонти в размер на 11 милиона лева са част от целеви средства, отпуснати през 2020 г. от редовното правителство, уточни той.

"Това са стари финанси, които реално не са изразходени. Всички процедури, които бяха обжалвани, тези ремонти се забавят. Строителните  материали рязко поскъпнаха, иска се индексация, МРРБ я направиха, но предвид липсата на бюджет не може да влезе тази методика за 50-те процента."

Затова от Националното представителство на студентските съвети са направили компромисно според Парушев искане – индексацията за всички строителни фирми за студентските общежития да бъде 17%, каквато е инфлацията на годишна база по данни на НСИ. Според ректорите тази индексация ще бъде достатъчна, за да бъдат завършени започналите ремонти на 10 общежития, добави той.

"Студентската общност вече е наясно къде може да се гласува, знаят номерата на секциите, блоковете. Нищо вече не ги изненадва", коментира още Парушев в предаването "Преди всички". По думите му има активност сред студентите за участие в секционните избирателни комисии и това е положителен опит.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков определи като директна ескалация на напрежението изявлението на Камерън за Украйна

Кремъл нарече изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия срещу цели в Русия, ако пожелае, "директна ескалация" на конфликта.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи коментарите като опасни и тревожни: "Виждаме словесна ескалация от страна на официални представители. Това е директна..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51