Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивът на кмета: Управителят на болницата нарушава законите на местното самоуправление и не се съобразява с решенията на Общинския съвет

Махат управителя на болницата във Велинград, жители излизат на протест

Работещите в здравното заведение твърдят, че целта е приватизиране на болницата

МБАЛ - Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Жителите на Велинград ще протестират в 9.30 часа пред сградата на Общината. Причината е обявената за днес сесия на Общинския съвет и внесената извънредна точка в нея – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград Костадин Коев с мотив, че новият управител нарушава законите на местното самоуправление и не се съобразява с решенията на Общинския съвет. Работещите в здравното заведение твърдят, че истинската цел е приватизиране на болницата.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца. 

"Защото не съм удобен, защото още като встъпих като управител, започнаха да излизат наяве схеми, които са извършвани в лечебното заведение, и съмнения за злоупотреби. Беше назначен одит на болницата, който одит излезе с изключително притеснителни данни за недобросъвестно водени счетоводни анализи през предходната година. Цялата тази информация я дадох до Общински съвет и до кмета на Велинград. Отделно може би имам 20 писма за тези 6 месеца на управление, в които алармирам Общинския съвет за най-различни недобросъвестно водени практики в лечебното заведение. Всичко това е дадено в Общинския съвет, само че без резултат", обясни д-р Гурдев.

След като общината не предприема нищо, д-р Данчо Гурдев подава сигналите и в прокуратурата:

"В момента, в който подадох в прокуратурата 4-ма от старите управители, в това число и бившия главен счетоводител на болницата, започнаха атаките срещу мен. Освен това имах дързостта - през декември подадох писмо до министъра на здравеопазването. След моето писмо беше назначена проверка от него. Проверяваха огромен брой документи, които обхващаха както моя период на управление, така и 2019 г. и казаха, че само на пръв поглед има огромни разминавания и във финансови отчети и т.н. Казаха, че ще им е необходимо време, за да приключат с един доклад. Всички чакаме въпросния доклад да излезе".  


Докато се чака докладът, общинският съветник Тодор Ушев, който е управител на частна болница във Велинград, изисква от ръководството на общинската болница информация за договорите на здравното заведение, за самия персонал и информация за здравния статус на пациенти на неврологичното отделение

"Тук ясно прозира конфликта на интереси", подчерта д-р Гурдев. Той обясни, че е подал сигнал до Комисията за противодействие на корупцията срещу Тодор Ушев и е отказал предоставянето на тази информация. Тогава кметът е входирал искането за незабавното ми остраняване, добави управителят на болницата. 

Председателят на здравната комисия към Общинския съвет във Велинград Емил Молов изказа мнение:

"Моето становище е, че в момента болницата се развива в правилна посока, а също така и стратегията, която сме разглеждали и обсъждали подробно на конкурса, е иновативна. В рамките на 4-5 месеца не би могло да се направи оценка за управлението на който и да е управител, без значение името. Абсурдно е за 6 месеца да се реализира кавато и да е идея в цялост. Явно има някакви интереси".

Според работещите в здравното заведение целта на всички атаки е приватизация на единствената общинска болница в града

Потърсихме мнението на кмета на Велинград Костадин Коев. Според него това не е на дневен ред:

"Аз съм гласувал недоверие към сегашния управител по основателни причини. Не може да не се спазват законите и наредбите. Без санкция на Общинския съвет се харчат средства, купува неща за болницата - тези средства не са му гласувани и той няма право да ги харчи. Това е нарушаване и на наредбата, и на Закона за местното самоуправление. Аз съм за общинската болница. На дневен ред не стоят никакви приватизации. Това не е тема на конкретната точка, която съм внесъл". 

Сесията е насрочена за 9.30 часа. За тогава е насрочен и протестът пред сградата на общината. Надежда Ключкова от гражданския комитет съобщи, че искат оставката на кмета:

"Тук има конфликт на интереси. Искаме Клептуза, искаме си болницата, искаме да няма мина. Имаме определени условия, които искаме".   

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59