Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цени, инфлация и потребителски неволи

Снимка: pixabay

Защо държавата не предприема конкретни мерки за защита на гражданите от инфлационния удар, както е в другите европейски държави? 

На фона на директната финансова подкрепа към гражданите на Европа, българите остават европейци, но не съвсем. У нас властта пресмята процентите поскъпване и говори за наблюдение на пазара и контрол. Но наблюдението проблеми не решава, а контролът трябва да се осъществява по принцип.

С подобни мерки от страна на държавата потребителите са с усещането за липса на защита и като заложници на опитите на правителството да ограничава харчовете, за да задържа нисък бюджетния дефицит.

Според икономиста Стоян Панчев фокусът трябва да е не върху ограничаването на цените, защото това може да предизвика други проблеми, а да се мисли за увеличаване на доходите на гражданите.

За скока на цените и за натиска на инфлацията върху потребителите - можете да чуете от репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "Хоризонт за вас".

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен: Кандидатите за коалиция с ЕНП да са за Европа, Украйна и върховенство на закона

По време на дебат заедно с още четирима свои конкуренти за позицията шеф на Еврокомисията, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че критериите за коалиция на ЕНП след изборите са три - про-Европа, про-Украйна, което е анти-Путин, и про-върховенство на закона:  Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК..

публикувано на 23.05.24 в 17:55
На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул.

Без разбирателство в СОС за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. Ще бъдат търсени и представители на институциите у нас, за да заработят лифтовете в планината. Кметът на София..

публикувано на 23.05.24 в 17:50
Константин Занков

Константин Занков: Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма, но ще се справим

Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма. Това каза пред БНР Константин Занков, маркетинг и бизнес консултант в туризма. "То не е само за България, а за света. След пандемията от Covid-19 е доста трудно да се намират кадри в туризма. Бизнесът ще се адаптира и ще се справим, очаквам повече гъвкавост и..

публикувано на 23.05.24 в 17:49

ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН обсъжда днес в Ню Йорк резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. Инициативата е на Германия и на Руанда, чийто проект предвижда още да бъде осъдено отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на..

публикувано на 23.05.24 в 17:45
ген. Олександър Сирски

Тежки сражения се водят в Донбас

На брутален ракетен бараж е била подложена днес Харковска област в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-тежките боеве обаче се водят в Донбас, заяви главнокомандващият генерал Олег Сирски. Русия твърди, че си е върнала там контрола върху още едно село - Андреевка. Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за..

публикувано на 23.05.24 в 17:34
Вадим Шамарин

Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за подкуп

По обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери беше задържан заместник-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин. Военен съд го остави в ареста за два месеца. Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно..

публикувано на 23.05.24 в 17:26
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Изборите са пълни с изненада

" Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът . И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави..

публикувано на 23.05.24 в 17:06