Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алеко иска да управлява Бай Ганьо - той го презира, но по някаква причина иска да го управлява"

Андрей Райчев: Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля

"Не трябва да се поляризираме, а да се опитаме да се скупчим"

Андрей Райчев
Снимка: Борислава Борисова

"Изборният вероятно резултат ще е близък до последния, но политическата ситуация не е същата. ГЕРБ е много повече склонен към подкрепа на някакво правителство - заради войната в Украйна, заради санкциите "Магнитски", тъй като довършва задачата си – да излезе от изолация."

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

В ситуация, в която без някоя от двете големи партии не може да се състави правителство, "ако ПП предложат нещо приемливо за ГЕРБ – името на министър-председателя, и то в пакет със съдебната реформа, ГЕРБ ще подкрепи", смята Райчев. По думите му, с това ГЕРБ ще излезе от изолация.

Политиката на Борисов е максимално сътрудничество с ДБ и максимално противопоставяне на ПП, но за Христо Иванов в момента е немислимо отделяне от ПП в полза на коалиция с ГЕРБ, допълни той.

"Есента е мотивът, по който Христо Иванов със сигурност седи с тях и се доближава до тях, замазва всички противоречия, гледа го като писано яйце този съюз, защото това са местните избори, а на местните избори те имат съвсем реален шанс да победят в няколко големи града, да нанесат фундаментален удар по ГЕРБ, а ГЕРБ се оказа изненадващо здрава конструкция. (…) Като обаче не трябва да забравяме - на масата е поставена любимата играчка на Христо Иванов – съдебната реформа."

"Разпердушинването на политическата сцена означава излизане на хората на улиците. Някакъв вид революция. Дори и тази първа неуспешна революцийка, която имахме 2020-а година, която беше неумело направена, нямаше масово народно участие. Там беше интелигенцията, но да кажем, че масовият българин е излязъл на сцената - не е излязъл. Българинът гледа оцеляването. Оцеляването въобще не му изглежда в момента като активна позиция. Нашият знае – активната игра е грешна игра, по-пасивно. По тази причина Радев печели, а противниците му губят", каза Райчев в предаването "Политически НЕкоректно".

"В този момент ние не трябва да се поляризираме, а да се опитаме да се скупчим", подчерта той. Според него изкуствената поляризация в обществото ни е най-голямото ни нещастие.

"Никакви паметници не трябва да се рушат, въобще. Паметникът на съветската армия наистина е двусмислен. От една страна – победата над фашизма е огромен подвиг, от друга страна няма никакво съмнение, че със сила беше установен режим в много страни. Тази амбивалентност се съдържа в този паметник. Той е и черно, и бяло."

Според социолога "ние подменяме разговора за изгода с разговора за добро", а "България трябва да се съсредоточи върху това какво ѝ е изгодно в момента".

"Изгодно в дълбокия смисъл на думата – за нашата идентичност, за нашето бъдеще и т.н. Вместо това ние започваме да разказваме, че сме на страната на доброто срещу злото."

"Борис III действително успява да спаси България - със серия хитрости, със серия двусмислени ходове, той докарва нещата до сравнително приемлива ситуация – не воюва на фронта на Втората световна война и, както заявява – не пращам български войски на чужди територии", направи паралел между днешната ситуация и исторически събития преди десетилетия Андрей Райчев.

"Това е изключително смело спрямо Хитлер, защото всички останали европейски нации, включително такива, които се кичат с победа във войната - като Франция, пращат. Румънците пращат много. Това довежда до факта, че България не губи територии… Знаейки, че българският народ не иска да се бие с руския народ. Това е едно фундаментално знание за България."

"Ние трябва да намерим точката, в която можем заедно да правим нещо, а не да изтърпяваме някаква гадна власт, в нашите очи, да прави нещо, с което не сме съгласни. Но такъв подход в момента няма. Играе се малко ва банк", коментира Райчев.

Вместо червено - синьо, ченгесарско - античенгесарско, после руско - антируско, сега започва да ни се разказва Алеко - Бай Ганьо, обобщи противопоставянията по време на прехода социологът.

"Ганьо, ние, тези, дето не са умни и красиви, все повече започва да си мисли, че Западът не е онова, което се чува. Скептично, върви към подигравателно и ако съдим по "Възраждане" – върви и към негативно. България винаги, от 90-а година насам разбира много добре – Европа и Европа. Това е правилният път, хубавият път. Криволичения, но натам трябва да се върви. Е, натрупва се маса от 200 000 – 300 000, които смятат, че това е принципна грешка."

"Западът е "соларен", слънчев. Там доброто е победило, всичко, което правим е добро и не бива да правиш нещо, което не е добро. По тази причина идва и чувството за лицемерие. Българинът не живее в ситуация на победило добро. Българинът живее в ситуация на незавършила битка между доброто и злото. Не се знае кой ще бие. Ние сме богомили, дуалисти. Ако злото не е победено, или не е победимо дори, каквото мисли българинът, ти си в ситуация да се договаряш със злото. Нещо, което за западния човек е абсолютно немислимо. Представете ни как му изглеждаме. Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля", изтъкна Андрей Райчев.

За Унгария не възниква никакво подозрение, че е Троянски кон. Принципно не може да има подозрение, че искат да станат част от руското пространство. Те не са фундаментално заподозрени, а ние сме фундаментално заподозрени, посочи още в анализа си Андрей Райчев.

"Борисов направи тръбата, успя с Ердоган да постигне невероятен успех - в България да не мине един мигрант, а в Гърция да са милиони. Това са все договаряния със злото. Ти си двусмислен, а щом си двусмислен, си лош. Да, ама България винаги е двусмислена. Принципно е двусмислена. Просто сме такива."

"Алеко иска да управлява Бай Ганьо. Това е огромен проблем. Той не уважава Бай Ганьо, той го презира, но по някаква причина иска да го управлява", обобщи в заключение Андрей Райчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11