Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морфов: Очаквах да бъда уволнен

| обновено на 27.02.23 в 18:01
Александър Морфов
Снимка: БГНЕС

Режисьорът на Народния театър Александър Морфов заяви в специално интервю за БНР, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност на главен режисьор ще отпадне. Информация за предстоящите промени се появи днес, но до момента от министерството на културата и от ръководството на Народния театър не потвърждават за новата реформа. 

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра. Закриването на бройката "главен режисьор" означава, че ще бъда съкратен и уволнен от театъра".

Според появилата се информация освен Александър Морфов, от Народния театър ще си тръгне и пиарката на институцията Велислава Кръстева, защото и нейната длъжност ще бъде закрита. Скандалът, който продължава вече месеци наред, избухна в края на октомври, когато вратата на Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името й беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьорът Александър Морфов, който я обвини в "политическа пропаганда". 

В предаването "Нещо повече" Морфов допълни, че решението да бъде изчистен от театъра е било взето отдавна.

"Цялата помия, която се изсипа върху мен, с всичките инсинуации и лъжи, всичко това беше направено, за да ме освободят. Както преди пет години Мариус Донкин свали всички мои представления и бях освободен от театъра. Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и това, което мисля и говоря за тях. Тези структури съсипаха България и продължават да я съсипват. Това е тотална политическа амнезия, нищо не се е случило, всичко се е забравило. Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е. Няма морал, няма достойнство. Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението". 

За директора на Народния театър Васил Василев Морфов каза: 

"Никога през живота си не съм бъркал толкова много в преценката си за човек. Бях подведен, бях излъган, не можах да прозра тази номенклатурна същност. Но, разбира се, аз имам голяма вина за това, че тогава му повярвах и го уговаряхме той да се съгласи да стане директор на Народния театър, като аз сега си давам сметка, че всичко е било планирано много преди това".

Потърсен за коментар, директорът на Народния театър не отговори на обажданията, а от министерството на културата казаха, че едва утре ще има информация от тяхна страна.  

Интервюто на Светослава Кузманова с Александър Морфов в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Георги Даскалов, Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23