Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 непоказвани рисунки на Любен Зидаров в изложбата "Отсечки"

16
Снимка: Филип Зидаров

Изложбата "Отсечки" в столичната галерия "Интро" ще представи 20 непоказвани рисунки на Любен Зидаров. Те са рисувани в период от повече от половин век. 

Експозицията включва последния автопортрет на художника, един от най-новите му акварели и оригиналния колажен проект за плакат на ретроспективната изложба в Националната художествена академия от миналата година за удостояването на Зидаров с почетното звание "Доктор хонорис кауза". 

В предаването "Хоризонт до обед" изкуствоведът Филип Зидаров, син на художника: 

"Рисунката е стойностна категория на изящното изкуство, у нас има леко неглижиране към нея. Но тя е най-близката част от душата на художника, тя се създава с чувство и с по-малко задачи. От 50-те години насам баща ми не беше правил самостоятелна изложба - рисунка и за него беше предизвикателство, което той възприе с радост. Една част от рисунките са репродуцирани в албум, който може да служи и като каталог". 


Любен Зидаров (1923-2023 г.) завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник "Септемврийче" и списание "Славейче", главен художник е на издателство "Народна младеж" (1967 – 1970). Сред значимите му илюстрации са на "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, "Морското вълче" на Майн Рид, "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки" на Ханс Кристиан Андерсен, "Приказки от цял свят" на Николай Райнов. За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди. Удостоен е с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. Носител е на отличието "Златен век“" на Министерство на културата, а миналата година беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия. 

През януари 2024 година на Шипка 6 ще бъде открита изложба за 100-годишнината на Любен Зидаров, "която ще покаже в голям размах обема на неговото творчество в различните му фази и измерения - рисунка, графика, илюстрация, акварел". 

Интервюто на Спас Крайнин с Филип Зидаров в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете в звуковия файл.

 Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48