Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Караманев за своите дигитални реалности

2
Георги Караманев
Снимка: Добрин Кашавелов

„Дигитални истории“ е името на проект, който води началото си точно отпреди две години – било е 1 март 2021. Това е пространство за смисъл, това е място, "където се събират технологиите - с човешкото, журналистиката - с програмирането".

"И дигиталният свят понякога както и Баба марта, е непредсказуем, макар че е по-млад от баба Марта. А иначе, аз винаги съм искал да бъда журналист.

В един момента обаче стигнах "тавана", а и журналистиката не е много благодарна работа. Затова след време започнах да се занимава с дигиталната реалност. Което всъщност доста ме изненада за самия себе си, защото съм се имал винаги за хуманитарист. Разбира се, научих се на много нови неща и ми се получи и с програмирането", разказа в "Нощен Хоризонт" Георги Караманев, създател на "Дигитални истории".

Проектът е двукратен носител на Голямата награда за Технологии и иновации от WebReport.

Георги Караманев е завършил Журналистика в СУ и преди да започне да работи като програмист (от 2018 насам), има 15 години стаж по университетската си специалност (във в. 24 часа е пишел по темите здравеопазване и наука; впоследствие започва работа в Списание 8, като в периода 2011 – 2017 е заместник-главен редактор).

Освен това е автор на романа „И додето се раждат лъчите“ (за фотографа Йордан Йорданов – Юри), който получи съпътстваща награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, както и номинация за наградите на Асоциация „Българска книга“ – „Златен лъв“. Георги Караманев е и редактор на книги на различна тематика, всички те - издадени от „Българска история“ и „Клуб 8“. Съставител е на сборника - "Инспектор Стрезов се завръща".

"В програмирането има много предизвикателства, а тепърва се задават още много. Иначе аз работя и по сайта, но и пиша, защото не мога без писането.

Сайтът за мен е удоволствие и смисъл, там разказвам на ясен език за технологиите, по човешки, за да се търсят повече гледни точки. Сайтът е изцяло некомерсиален, изцяло доброволно начинание", сподели още Караманев.

За него това е "рожба", която го окрилява с всеки следващ материал и събеседник. Води го към нови хоризонти, срещи, събития и хора.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. "Изгрев"

На финала е изграждането на първия православен храм в район "Изгрев", който ще носи името "Свети Пимен Зографски". Това е е дна много голяма мечта на жителите на квартала. "От началото на мандата, заедно с църковното настоятелство, започнахме да строим нашата първа църква. Слава Богу, тя вече е построена на груб строеж. Поставихме..

публикувано на 04.06.23 в 10:51
 Музеят  -

Музеят "Кулата на цар Давид" - най-странния музей в Йерусалим

Надписът, че музеят "Кулата на цар Давид" е затворен не отговаряше съвсем на истината. През трите години, от пандемията насам, по залите и стълбищата можеше да се скита виртуално, независимо къде по света са зрителите. Любимо място за всички беше върха на кулата, от където се вижда цял Йерусалим. За разлика от „на живо“, тук може да..

публикувано на 04.06.23 в 08:00