Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морфов беше катализаторът на това, което неизбежно щеше да стане"

Проф. Георги Каприев: Здравето на Народния театър е симптом за здравето на обществото

Българското общество се връща в състоянието си на индивидуално оцеляване, смята философът

проф. Георги Каприев
Снимка: БГНЕС

"Не виждам случай "Морфов". Виждам случай "Народен театър" и случай "Българска култура".

Това каза в интервю за БНР проф. Георги Каприев, специалист по средновековна, византийска и антична философия, изследовател на съвременния български театър.

Народният театър е национална институция и неговото здраве е симптом за здравето на обществото, смята той.

"Не искам да говоря за жертви, за конкретните лица. Всичко това са симптоми. Основното е, че се разрушава националната институция Народен театър. Като се обърне колата, пътища много. Аз съм песимист, че казусът ще има бързо решение. Ще се затъва, докато водата мине над шията."

Морфов беше катализаторът на това, което неизбежно щеше да стане, заяви проф. Каприев в предаването "Хоризонт до обед".

Васил Василев   Снимка: БГНЕС

"Василев вече се търкаля надолу и за него директорската игра завършва. (…) Той няма правилен ход оттук нататък."

Според Каприев, Морфов е реагирал спрямо Велислава Кръстева по "екстремен начин, може би не безкрайно адекватен". Личната му позиция обаче е преминала в "общокултурен дебат, или сблъсък".

Става дума за "сблъсък, в който се поставя под въпрос смисълът, характерът и начинът на съществуване на културата, в частност на театралната", смята Георги Каприев.

Чрез казармени методи този театър вече е бил управляван, коментира проф. Каприев.

"Който си въобразява, че става дума за конфликт, за един театър в София, дълбоко греши или се опитва да фалшифицира ситуацията."

Александър Морфов  Снимка: БГНЕС

Уволненият режисьор "има чудеса зад гърба си в българския театър", каза още Георги Каприев.

Александър Морфов има огромна "вина" за спечелването на конкурса за директор от страна на Васил Василев, изтъкна философът.

"Той дойде с неговото име, развято като байрак, за да го уволни дисциплинарно."

Театралната работа е лице в лице. За страх говорят големи имена в българския театър днес, отбеляза още проф. Каприев.

Протест в защита на режисьора Александър Морфов  Снимка: БГНЕС

По думите му "сред нашата интелигенция има твърде малко интелектуалци". Според него са налице "тактически действия без стратегия".

"Няма разбиране в българското общество. Българското общество по силата на множество фактори, и политически, се връща в състоянието си на индивидуално оцеляване, което е отвратително, защото е за сметка на всички останали."

Каприев призова да се спре сриването на Народния театър, за да не се стигне до положение "в следващите 10-15 години да се опитва да възстановява физиономията си".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че с американския президент Джо Байдън ще преодолеят различията си за войната в Ивицата Газа.   "Често сме се разбирали, но сме имали и неразбирателства. Успявали сме да ги преодолеем. Надявам се, че ще можем да ги преодолеем сега, но ние ще направим, каквото трябва, за да защитим страната си. Това означава..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори. 8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори..

публикувано на 10.05.24 в 05:16
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети изненадващо посети казарма в графство Хемпшър

Британският крал Чарлз Трети, който се завърна към обществените си ангажименти, направи изненадващо посещение в казарма в графство Хемпшър. По време на посещението кралят се пошегува с войниците, че са го "пуснали да излезе от клетката", визирайки доскорошната му изолация след диагностицирането с раково заболяване. Той посети 3-то Кралско училище по..

публикувано на 10.05.24 в 05:09

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09