Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавала, Неа Ираклица, Неа Перамос, Паралиа Офриниу са сред любимите места за лятна почивка на българите

Кметът на Пангео, Гърция: Районът ни се развива благодарение на природните си красоти

Религиозен и винен туризъм, както и 65 км плажна ивица привличат много посетители от Балканите

Филипос Анастасиади
Снимка: Мила Младенова

След като отбелязва засиления интерес на българските туристи към ваканции и пътувания, Гърция представя нови посоки и туристически продукти у нас. Инициативите идват както от посолството на Гърция, което промотира туристическия продукт, така и от активността на отделните региони. 

Районът около Кавала е любим за българските туристи заради близостта и красотата си. Много българи закупуват в този район и ваканционни имоти, за да могат да прекарват повече време на гръцкото крайбрежие.

Кавала, Неа Ираклица, Неа Перамос, Паралиа Офриниу са сред любимите места за лятна почивка на българите. Но в община Пангео, в която се намират те, има много повече възможности.

"Община Пангео е една от най-големите по площ общини в Гърция. Нейното очарование идва от съчетанието на крайбрежния морски с планинския туризъм. Недалеч от крайбрежието се намира една много красива планина, известна от древността с богатите си природни ресурси. Тя се казва Пангео - от там е името на общината. Зоната е защитена от мрежата Натура 2000. Районът също така е дом на повече от 700 растения и видове и предлага, както предизвикателни маршрути за преходи, така и възможности хората, които искат да се наслаждават на красотата на природата", казва кметът на Пангео Филипос Анастасиади.

Заради красивите манастири важна част от туристическия продукт е религиозният туризъм. От голяма важност е манастирът "Света Богородица Икосифиниса". Това е един от най-старите в исторически план манастири, който е изиграл важна историческа роля в националните ни борби. Посетителите могат да се възхитят на великолепната дърворезба на храма, който е бил изработен от изкусен майстор.

"Друга посока в развитието на туристическия продукт е винения туризъм. В района имаме изключително добро съчетание на морски климат с планински и подходящи метеорологични условия за отглеждане на грозде винени сортове. Имаме между 11 и 13 винени изби, които са отворени за посетители и любителите на този тип туризъм могат да се насладят на продуктите."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С какво плажовете в района са привлекателни за българските туристи?

"Имаме 65 км крайбрежна ивица и плажове, а шест от тях са отличени със символа син флаг. Както е известно, той се дава на плажове, за които се полагат специални грижи при опазването чистотата на водата и на пясъка. Изградена е изцяло необходимата инфраструктура, канализация,  пречиствателни станции - и в резултат на тази инфраструктура са сините флагове", подчертава Анастасиади. 

Филипос Анастасиадис, който е кмет втори мандат, изтъква още развитието на екотуризма и грижата за природата като важни за  община Пангео дейности.

"Наред с грижата за останалата част от инфраструктурата на общината – ремонт на детски площадки, изграждане на детски градини и училища, основна наша грижа е пречистването на водата, поддържането на екологията. Ние правим това с инфраструктурните проекти - по цялата плажна ивица имаме биологично 3 степенно пречистване. Крайният продукт на пречистената вода се използва за напояване на земеделските земи."

От кои пазари са туристите в община Пангео?

"Туристическия ни продукт е добре представен в Гърция за местните туристи. Имаме успехи и по представянето на продукта в България. Създадохме много добри отношения с български туристически агенции. През цялото време нашият пазар е бил насочен и към Европа. Имаме туристи от Германия и скандинавските страни. Но основният ни туристопоток е от Балканите - посещават ни туристи от Сърбия,  Румъния и България. С течение на годините успяхме да изградим много добри отношения с инвеститори от другата страна на границата. Гръцки фирми инвестират в България. По същия начин вече има много български инвестиции в нашата община. В последните години успяхме да изгладим различията, преодоляхме наслагванията и съмненията и изградихме много добри отношения. Общината също полага усилия за преодоляване на тежките бюрократични процедури. Изградихме местен кадастър, с който намалихме времето за издаване на разрешения за строителство. Можем да кажем, че ако преди време, за да се издаде такова разрешително бяха нужни между пет и седем месеца, то сега в рамките на един месец се уреждат всички необходими документи."

Много българи закупуват имоти в Гърция. Тези ваканционни имоти са в конкуренция с хотелите и къщите за гости. Срещат се и нелоялни практики. Как съжителстват двата продукта? 

"Има го това. Отчели сме го. Но това е тенденция и в други страни, които са туристически дестинации. Общината следи много внимателно процесите. Отчитаме положителната тенденция през лятото -  туристическият поток е много сериозен и на практика такъв "сблъсък" между хотелите, къщите за гости, стаите под наем и ваканционните имоти е нищожен. Всеки си е намерил нишата, за да привлича своите гости."

На какво ще разчита туристическият продукт в бъдеще и как трябва да се развива?

"Районът ни се развива благодарение на природните си красоти. Стараем се да запазваме природните дадености, които имаме и да изграждаме инфраструктура, която да е в полза на природата, екологията и на биоразнообразието." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05
 Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева: Големият проблем е, че няма стратегия за култура

Големият проблем е, че няма стратегия за култура. Това заяви пред БНР театралният режисьор Лилия Абаджиева. За да се стигне до реформа в театъра, която да удовлетворява всички, трябва да се проведе дебат, посочи още тя. "Не знам дали има воля за такъв.  Ние сме единствената държава в Европа, която има под един процент от бюджета си за..

публикувано на 01.05.24 в 18:01