Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицхак Фико Меворах от Кавала мечтае да направи музей на евреите в града

Снимка: Ирина Недева

В Кавала е била най-голямата еврейска общност след Солун. Ицхак Фико Меворах е един от евреите на Кавала, който се връща в родния си град и в момента работи за мечтата си - да направи музей на евреите в града. Той ни разказва историята зад изложбата архивни документи и снимки:


"Тук в Кавала се връщат 42 души, които са работили в трудовите лагери в България. Тук, на тази снимка, са на гарата, това е мой чичо, още един, която след войната отива в Палестина. И това е мой чичо, който работи около година в лагерите в България, а после бяга и се връща в партизанската съпротива тук в Гърция - един, двама, трима, четирима, петима, шестима… тези тук също работят в лагерите в България. А тези четиримата възстановяват еврейската общност в Кавала. Себатай Цимино, който оцелява в трудовите лагери на България, Морис Бенвениста, който бяга в Атина, Моис Песах - още един от лагерите в България. И това тук е баща ми, който е в партизанската съпротива от началото на войната. Преди три месеца намерих Дневника на Моис Песах, в който той описва ден по ден какво се случва в лагерите в България. Този дневник вече е в Яд Вашем и повярвайте ми той разказва много трудни неща, но такава е била истината и този дневник ще е един от експонатите в Музея на еврейската общност в Кавала, който е моят много голям и важен за мен, проект".

В Ксанти е имало голяма общност - хиляда и сто евреи, които са живели тук, посочи Меворах. 


"Тук виждате три жени, които си сменят религията, приемат християнството, за да оцелеят. И тук има трима много важни мъже - те работят като трудоваци в българските лагери - Сами Леви и Бенци Енцион. Един от тях става ключова фигура в Израелската социалистическа партия след създаването на държавата Израел. Виждате ги тези хора на снимката са в София. На всеки две седмици в неделя те могат да отидат до града".


"Това са хора от Серес, на снимката вървят пеша към Дупница. А това са складовете, в които на 3 и на 4 март 1943 г. ги събират всичките 1484  евреи от тук, и на 8 март те потеглят към Драма, а след Драма към Дупница, където остават 10 дена и от там към пристанището на Лом, откъдето с лодки ги транспортират към Виена. Една от тези лодки потъва и никога не става ясно кои са евреите, които стигат до Треблинка и кои не стигат до там. В същите тези влакове са евреите от другата част - евреите от Скопие и Сърбия. Над 11 хиляди души общо, около 4 хиляди от тази, от  гръцката част".

Много е важно да се знае, че евреите от този район не са имали възможността да оцелеят, подчерта Ицхак Фико Меворах и обясни: 

"Тогава българският кмет Георгиев казва на равина и на председателя на еврейската общност, че могат да оцелеят, само ако се запишат като българи. Тоест предлага на моя народ, който живее от толкова отдавна по тези земи, говори гръцки, част е от гръцката нация, да се пишат българи и така да не тръгнат към Треблинка и нацистките лагери. Но това е трудно решение, да смениш националността си".


"Тук виждате снимка от Драма. Същият този ден 8 март 1943. Първият ден на пътуването. Всички тези хора тръгват с влаковете. От Драма, Ксанти, Комотини. А тук са пред един от складовете, сега училище - това е нова снимка сега е училище от Горна Джумая тогава".

Последната спирка е вписването и проверката им по документи в Лом, добавя историята Ицхак Фико Меворах:

"Там българите предават всички евреи на германците и това е историята на Холокоста в Северна Гърция. Това е снимка на еврейското училище в Кавала, от 1895 година е сградата, в училището, което е част от системата на френския Алианс учат 5 езика, също и ладино, защото сефарадските евреи на Балканите говорят ладино - смес между испански, гръцки и турски. И българските евреи говорят ладино. Това е снимка на последния клас в еврейското училище. И всичките тези еврейски деца са пратени в Треблинка".

Снимки: Ирина Недева

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59