Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да могат да развият своя потенциал и да придобият повече когнитивни умения"

В защитени социални пространства хората с аутизъм се чувстват значими

"Там се чувстват приети. Това е мястото, където имат социален адрес"

Снимка: Фейсбук/Вила Аутистика

При хората с аутизъм се съчетават силни страни, дефицити и отклонения. Много често те изпитват затруднение да общуват заради интелектуален дефицит, неспособност за контрол върху импулсите и хиперактивност. Върху родителите на децата с аутизъм освен емоционалния, семеен и икономически шок от диагнозата се стоварва и социалната травма.

Две майки, които години наред не се отказват да променят обществото и да създават условия за децата със специфични нужди, свидетелстват за този път.

"Аз съм майка на младеж с аутизъм, който вече е на 30 години. От момента, в който е поставена неговата диагноза, ми се налага да се представям точно така. Това доведе до коренна промяна на житейските ми планове", споделя Милена Кънчева, логопед и магистър по Психо-социални интервенции с деца и семейства.

"Аз вече не мога и да си помисля да работя. Ежечасно съм с детето. Наистина е много сложен, пъстър и разностранен нашият живот", казва и Христина Бабалова, член на сдружение "Аутизъм, образование, бъдеще и възможности".

Родителите на децата със специални потребности са сред хората, които изпитват на гърба си всички недъзи на съвременното общество и държава.

"Ние ежедневно се сблъскваме буквално с битовизми, които в останалия свят са уредени преди повече от 20-30 години", разказва Христина.

"Няма конкретна програма за потребностите на аутистичните личности. Това е проблем. Тези деца получават социалните услуги, доколкото ги има. Децата и младежите от аутистичния спектър имат по-специфични потребности, които са строго индивидуални", подчертава Милена.

Хаотичното управление, липсата на стратегическа политика, неподготвените специалисти и широкото обществено неразбиране пораждат затруднения пред родителите на децата от аутистичния сектор.

"За повечето хора аутизмът е доста плашещ, непознат и неясен", посочва  Милена.

Специфичното състояние на детето изисква пълна отдаденост на родителите. Дългите и изтощителни дни, безсънните нощи, липсата на разбиране и на финансови средства – с всичко това родителят трябва да се справя.

"На много родители им се налага сами да търсят, да се ориентират какво е добре за децата им", изтъква Милена.

"До някаква степен какво ще правят с децата си е ясно до навършване на 18 години", допълва с тревога тя.

Но какво се случва, ако родителят не се справя? Ако детето не проговори, ако не може да извършва само обичайни дейности, не излиза, няма среда и приятели? Каква ще бъде съдбата на вече порасналите деца и кой ще се грижи за тях, когато родителите вече ги няма?

"Поставихме си за цел да създадем място, където чрез арт терапии и усвояване на трудови умения децата и младежите с проблеми в развитието да могат да развият своя потенциал и да придобият повече когнитивни умения", разказва Милена Кънчева.

Така се появява защитеното социално пространство "Творилница". То е създадено по проект на Министерството на труда и социалната политика. В него ръчно се изработват продукти от текстил. Инвестира се директно в осигуряването на заетост на хора с психично-здравни трудности. 

"Имаме няколко ателиета, в които те работят по интереси. Всички младежи и деца, които го посещават, там се чувстват приети. Това е мястото, където те имат социален адрес, значими са и имат повече самочувствие, което води до мотивация за повече общуване и за преодоляване на стреса от ежедневните им предизвикателства", коментира Милена.

"Вила Аутистика" също помага на хора с проблеми в развитието да развиват своя потенциал.

Вила Аутистика ще бъде дневен център за деца, младежи и възрастни с аутизъм  Снимка: Фейсбук/Вила Аутистика

"Творилница"-та, която съществува повече от 5-6 години, ни отесня като пространство, се наложи да потърсим ново място, където да разгърнем всички необходими дейности и терапии. "Вила Аутистика" ни е предоставена от Столична община в рамките на 10 години, където ние ще създадем този дневен център", разказва Христина Бабалова.

"Към момента се налага основен ремонт. Текат две кампании за набиране на средства, за да може по-скоро да се отвори този център. Това ще е място за деца, младежи и възрастни от аутистичния сектор, където те ще могат ползотворно да творят, да спортуват, да имат арт занимания, музикотерапия – всичко, което е необходимо за напредването на аутистичните личности."

Чуйте още детайли по темата в звуковия файл. 

Фейсбук страница/Вила Аутистика
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37