Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прокуратурата не разследва реалните действия на руските служби в България. ДАНС се е превърнала в икономическа полиция. До такава степен сме пробити"

Бойко Ноев: Две партии са против България да има силна армия, за да е лесна плячка на тези, които искат да правят от Черно море вътрешно

"Какъв е този министър на финансите, който позволява такова разтрисане на българското общество? Смятам, че тази жена трябва незабавно да си подаде оставката"

Бойко Ноев
Снимка: Иван Русланов, БНР
"Две партии са против България да има силна армия. Те не искат нейното превъоръжаване, против са и да има самолети, за да бъде лесна плячка на тези, които искат да правят от Черно море вътрешно". Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш военен министър и посланик на България в НАТО. Той коментира и инцидента с американския дрон над Черно море.
" Множеството специалисти го приемат за провокация от руска страна. Това се е случило над международни териториални води.  Но такива инциденти не са изключени. Всеки ден летят дронове около Украйна и Балтийско море. Руски самолети летят около нашите граници. Командващият на ВВС често вдига българските изтребители да пресрещат руските самолети, които провокативно приближават българската зона за сигурност. Не наричаме това инциденти. Това е част от световната игра. Не смятам, че този инцидент би могъл да доведе до някаква ескалация. Америка и Русия моментално влязоха във връзка и са се разбрали"

Интерпретирането на инцидента с американския дрон влиза в контекста на разлома в българското общество, обясни Ноев. 

"То е разделено по две линии-отношението към войната и принадлежността на България. Дали сме част от демократичния свят, или трябва да се върнем към зоната на влияние на Русия. Другата разломна линия е вътрешна-борбата между статуквото и новото. Двете линии са свързани".

Военнолюбци са тези, които започнаха войната, отбеляза още бившият военен министър.

"Ние, съюзниците, се опитваме да подкрепим Украйна в нейните усилия да освободи своята земя от нашественика. Има една теза, която все още витае в нашето политическо пространство- че тези, които са за отблъскване на агресия, за подпомагане на Украйна да се спаси и оцелее, са военнолюбци. Времето доказа, че тази теза е провалена. А на всички е ясно, че в България партиите на войната са тези, които по същество подкрепят Путин".

Ноев посочи и още една теза, която вчера започна да се опровергава.

"Че ако България се включи в усилията за подпомагане на Украйна, ще се забърка във война. Видя се, че не се забъркахме. Бих искал да поздравя служебното правителство за взетото вчера решение остаряващите боеприпаси на българската армия да бъдат предоставени на Украйна. Но не директно. Те ще бъдат дадени на ВМЗ „Сопот“, който ще ги препродаде и чрез посредници ще отидат в Украйна. ВМЗ „Сопот“ ще трябва да възстанови тези ресурси на Министерството на отбраната. Това е целесъобразно и правилно. Трябва да го казваме смело. Не е притеснително да помагаш на жертвата. В България започва да се утвърждава разбирането, че позицията ни за солидарност с Украйна е правилната. На Путин не му трябва мир, а цялостна окупация на Украйна и затриване на украинската държавност"

Правителството прие наредба за военновременните запаси

Българските власти трябва да проявяват много по-голяма решителност в тези кризисни времена, коментира Ноев. 

"Отговорността върху тези, които в момента пазят държавата-президент и правителството, е голяма.  Какъв е този министър на финансите, който позволява такова разтрисане на българското общество? Смятам, че тази жена трябва незабавно да си подаде оставката. В последните месеци се разкъса обществената и политическа тъкан, която държи държавността. В момента липсва държавност"

Илия Вълков: Министър Велкова каза думи, които не би трябвало да използват управляващи държава

Не съм чул и каква е позицията за еврото на президента, отбеляза той.

Бойко Ноев коментира и българското участие в екипа на филма "Навални".

"В България сравнително малко хора подкрепят усилията на Христо Грозев, но той допринесе много за разобличаване на действията на руските служби. Прокуратурата не разследва реалните действия на руските служби в България. ДАНС се е превърнала в икономическа полиция. До такава степен сме пробити".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Бойко Ноев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59