Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пустинята цъфти през февруари и март

| обновено на 19.03.23 в 16:48
Словесното съчетание „цъфтяща пустиня“ само на пръв поглед е оксиморон. През февруари и март пустинята наистина цъфти. Тогава всяка капка дъжд е като жълтичка.

Вярно е, че най-страшните наводнения стават точно в пустинята, където няма гори или езера, няма какво да спре пороите. Но това е и времето, в което цялата растителност се опитва да оползотвори влагата и слънчевите лъчи.

Многобройните природни резервати се изпълват и с хора, решили да се порадват на природата. За букети или венци и дума на може да става. Законът е много строг към всеки, решил да бере цветя. Но могат да се видят хора с кошници или кофи за диворастящи гъби или горски плодове. Това е разрешено, ако не се изтръгват от корен.

До където ти очите видят е алено. Наричат фестивала „Червения юг“.

Невероятно е да видиш върху дюните нацъфтели анамонии (каланиот - националното цвете на Израел, за което е една от най- популярните песни), по-късно лютичета и макове. За тях е легендата за трите сестри: млад цар си търсел съпруга и уредил огромен бал. На него се готвели да отидат и три сестри: Анемон, Лютика и Мак.

Родителите им дали пари да си купят празнични рокли. Всяка пазарувала отделно, но като се върнали вкъщи открили че и трите са си избрали червени тоалети. За да се различават първата се наметнала с бял шал. Втората – заела блестящите обеци на майка си, а третата – надянала черни ръкавици.

Царят танцувал с трите от сестрите и не успял да избере една от тях. Решил да се ожени и за трите, като всяка живее определено време в двореца. Наистина всяко от трите цветя : анемонията, която има бяло петно около тичинките, блестящото ,сякаш гланцирано