Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво ни носи GPT-4

Снимка: Ройтерс

Изследователската компания OpenAI представи четвърта генерация на модела GPT. Всъщност става дума за наследника на GPT-3.5, върху който е изграден и самият ChatGPT.

Най-забележителната новост при GPT-4 е, че той може да възприема като входни данни не само текст, но и изображение. Следват характеристики като подобрена креативност, по-напреднали разсъждения, по-добра производителност при работа с повече естествени езици и възможност за обработка на значително по-голям обем текст.

Именно способността, така да се каже, да “вижда” може да допринесе за създаването на по-завършена представа на модела за това как е устроен светът по аналогия за човешкото възприятие чрез наблюдение. Като цяло входният текст може да бъде по-усложнен, а изходните резултати са по-задълбочени и подробни. GPT-4 е в състояние е да създава по-стойностни резюмета на дълги текстови материали и да води по-смислени разговори.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ремонтирана стая в детското отделение на МБАЛ - Ловеч

Ремонт в детското отделение на многопрофилната болница в Ловеч

Фондация „За доброто“ осигури средства , с които се извършва цялостен ремонт в детското отделение на Многопрофилната болница в Ловеч . Фондацията подобрява условията в детски отделения на болниците в цялата страна, чрез реализацията на проекта „Светулка“ . Кремена Кунева: Детското здравеопазване не е еднакво достъпно навсякъде..

публикувано на 27.11.23 в 09:14
Детски радиохор на БНР

Детският радиохор на БНР и ученици от 75-о ОУ със съвместен концерт

Детският хор на Българското национално радио и ученици от 75-о училище в квартал Факултета изнесоха съвместен концерт, който предизвика голям интерес. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българското национално радио. Идеята за съвместната..

обновено на 26.11.23 в 05:46

Начо Иванов: Некачествен мед се изнася в чужбина като български

Какви са нюансите във вкуса на меда, кой подбива пазара и реномето на българските производители и защо няма мед от рози, ще разберете от сладкия разговор на кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева с пчеларя от село Ясеново, Казанлъшко, Начо Иванов. Той отглежда пчели и се грижи за 700 кошера. Има проблем с работната ръка. На фермерския пазар,..

публикувано на 26.11.23 в 04:45

Шествия в Испания против насилието срещу жените

На Международния ден за премахване на насилието срещу жените в няколко испански градове се проведоха протестни шествия с искания за прекратяване на тормоза и убийствата на жени. Организатори са повече от 40 различни феминистки движения, което показва разделението между отделните организации. Такъв е случаят с Мадрид, където има две шествия. На едното..

публикувано на 25.11.23 в 17:17

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Унгария няма да танцува „Урсула“ кючек

Либералният Левиатан обожава да упражнява своята административна и медийна сила с редовни очернящи кампании срещу враговете си през корпоративните редакции, неправителствените структури, рекламните пространства и всякакви възможни авенюта за натикване на Посланието с главно П в гърлата на публиката. Билборд-акции, конференции, срещи,..

публикувано на 25.11.23 в 13:50

Нико Миай: Чака ни епидемия от предизборна дезинформация, ако няма контрол върху изкуствения интелект

Преди седмица дойде изненадваща новина от Силициевата долина - шефът на компанията, разработила популярния чат-бот ChatGPT, беше уволнен. Бордът на директорите на OpenAI освободи Сам Алтман с краткото обяснение, че не е бил достатъчно искрен в комуникацията с тях. Езиковият модел GPT и чат-приложението му са разработките, които най-ясно..

публикувано на 25.11.23 в 11:45
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков за примирието в Газа: Епизод от тежка криза. Трайното решение - създаване на две държави

" Няма победител . И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза ." Този коментар направи в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, за временното спиране на бойните действия в Ивицата Газа и споразумението..

публикувано на 25.11.23 в 11:39