Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може

"Путин прави ужасяваща услуга на Русия, превръща я във втория Виетнам"

Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

"Правителство трябва да има, но не може. България се лута между трябва, но не може. Но се лута не политическата класа, а електоратът. Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как наесен ще ни чакат два пъти избори, защото законът забранява да има местни и парламентарни избори едновременно".

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

И допълни, че политиците искат да направят коалиция, но не смеят заради страх от електората.

"България е прехарчила, има едни 10 млрд, които стърчат в бюджета и няма как да се платят. Пенсиите, заплатите са надути до степен, че България не може да ги произвежда. Следователно новият министър-председател трябва да излезе и да каже - "момчета, има проблем, замразяваме това, махаме онова". Друг страх е войната, защото България е прифронтова страна с изключително неприятна перспектива конфликтът да се принесе в Приднестровието. И с изключително неприятния факт, че Китай пое Русия на буксир. Тази война ще продължи безкрайно. Путин прави ужасяваща услуга на своята държава, защото тя се превръща във втория Виетнам. Напът е това място да се превърне във вечен цирей. Заради това нашите съюзници казват - трябва стабилност. Това изисква от нас консенсус".

В предаването "12+3" Райчев представи и написаната от него и Кънчо Стойчев книга "Време и нищо".

"Това е философия, не наука - философията не разделение на труда, задължение, властова активност, а свободно реене на душата в Космоса, тя лекува душата... Модерният човек е нескромен човек, той смята, че целият свят му е даден - може да го трансформира, мачка. Ние предлагаме по-смирена процедура и големият разказ да бъде адресиран към настоящето като развръзка - какви истории ни докараха дотук, какви разкази ни докараха до това дередже. Затова при нас големият разказ е разказ за разказите".

Хората вечно правят опити да разгадаят "какво е живот". Но успяват само когато намират невидими допреди структури. За да си обяснят "топлина", дълго търсят някакво специално вещество, което телата около нас да обменят. Но и "температура" се оказва характеристика на недостъпна за окото динамика.

Хората вечно правят опити да разгадаят "какво е живот". Но успяват само когато намират невидими допреди структури. За да си обяснят "топлина", дълго търсят някакво специално вещество, което телата около нас да обменят. Но и "температура" се оказва характеристика на недостъпна за окото динамика. На каква обаче "структура" би могло да бъде израз времето? Централна за нашия подход е идеята, че "социално време" може да се анализира чрез разглеждане на възникването и устройството на социалните предмети (строго казано: на посреднически структури). "Време" е последица от това устройство, бидейки негова неразбираема и сякаш вълшебна сянка. Времето – ще се опитаме да ви убедим – е обективно валидна илюзия: точно  както е "практически вярно", че Слънцето се върти около Земята или че парите са вещ. Наричаме този подход "огледална философия", като тук "огледално" е просто превод от Хегеловото "спекулативно", което – често и неточно! – бива наричано и "диалектическо". По-важно е, че настояваме на думата "философия" в най-първоначалното нейно звучене: тя не е наука, не е задължение, не е властова активност, не е участие в разделението на труда. Затова казваме, че тези наши разкази са адресирани не към специален кръг жреци, учени, властници. Обратно: обръщаме се към всеки търпелив и свободен човек. Philosophia medetur animis.

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването ''12+3'' можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет, който подаде оставка през март. От политическа гледна точка ще е важно не само..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16