Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юли Сираков: Голяма част от нарушенията в горските територии се считат за маломерни

Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

Дамян Дамянов: Възможността всеки да подава сигнал е най-ефективно работещата мярка за опазването на горите от посегателства

Снимка: Кирил Кирилов

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават. Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в  Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното проследяване на дървесината и камерите за наблюдение в складовете и дървопреработвателните предприятия.

"Близо 12 години санкциите не са коригирани", казва инж. Юли Сираков, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно предприятие.

Според промените в закона минималната глоба за физическите лица, добиващи незаконно дървесина, вече е 500 лева, на фона на досегашните 50 лв. За юридически лица новата санкция е от 2000 до 20 000 лева.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Значителното им завишаване ще допринесе за намаляване на нарушенията от системните нарушители в горските територии, за които това е препитание, коментира инж. Сираков пред БНР.

Горските залавят нарушители, издават се актове и наказателни постановления, но събираемостта на глобите е под 30%, отчита той.

Няма и ясна методика, разграничаваща административните нарушения от престъпленията в горите, твърди експертът.

"Голяма част от нарушенията, които се установяват в горските територии, се считат за маломерни и с ниска стойност. Съдът много често връща включително задържаните от нашите служители автомобили и веществени доказателства – бензиномоторни триони. Особено на рецидивисти, които със същите автомобили продължават да извършват нарушения."

Снимка: Радио Видин

1280 акта е имало в първата година от създаването на държавното предприятие, като над 70 на сто от тях са били на системни нарушители. За сравнение – през 2022 година има издадени 480 акта, тоест предприетите от Министерството на земеделието мерки работят, отбелязват горските специалисти.

Безспорно най-голям ефект в опазването на горските територии е въвеждането на електронния превозен билет и възможността за проследяването на дървесината, както и постоянният контрол на мобилните звена в районите, отдадени на фирмите за дърводобив, смята Юли Сираков.

Снимка: СИДП

И ако актовете и наказателните постановления намаляват в пъти, то сигналите за нарушения в горите се увеличават, подчертава директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Според него възможността всеки да подава сигнал е най-ефективно работещата мярка за опазването на горите от посегателства.

"Броят на жалбите и сигналите не намалява. Ще се борим. Идеята е да бъде създадена такава организация, че превантивно да елиминираме нарушенията, а не да се гоним да си пишем актове. Стиковката между различните ведомства дава резултат. Хората за всяко нарушение сигнализират, което позволява оперативно, на момента да се реагира, да бъде направена проверка. Това няма начин да не повлияе на ръста на нарушенията."

Чуйте повече детайли в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Апостолов

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Цензурата в ЕС – първо доброволна, после задължителна

Още преди десетилетия автори като Джеймс Бърнам са предупреждавали за тираничната природа на бюрократичните системи, за заплахата, която консолидираната мениджърска и експертариатна фауна тепърва ще представлява за суверенитета и автономията на хора и общества. Днес в Западния свят речта е ритуално и реално регулирана от идеологически центрове и..

публикувано на 10.06.23 в 13:55
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: Куклите ще бъдат леко гримирани

Реших да започна коментара си днес с една интересна фраза на знаменития Шарл дьо Гол, който казва: " В политиката става така , че или предаваме своята страна, или своите избиратели . Аз предпочитам второто ." Нещо подобно се опитват да ни обяснят от ГЕРБ за коалицията си с ПП/ДБ. Електоратът на ГЕРБ е безкрайно разочарован как стана така,..

публикувано на 10.06.23 в 13:40

Коментар на Петър Волгин: За Сартр и погнусата от политиката

През 1938 г. излиза "Погнусата", първият роман на Жан-Пол Сартр. Авторът, който е един от най-значимите писатели и философи на 20 в., описва в книгата си чувството на гадене, което околният свят и неговите обитатели предизвикват у главния герой. "Погнусата" е знаков роман в историята на френския екзистенциализъм – философската концепция,..

публикувано на 10.06.23 в 12:25
Виктор Орбан

Аделина Марини: Когато на Орбан му пасва, той ще провежда пропаганда срещу ЕС

Резолюция на Европейския парламент постави под въпрос насроченото за вторага половина на следващата година унгарско председателство на Съвета на ЕС заради неспазване на правото на съюза и ценностите от договора за присъединяване. Евродепутати зоват да се отложи европредседателството на Унгария ЕК не е обсъждала отлагане на унгарското..

публикувано на 10.06.23 в 09:58

Преподавателят в НПМГ Алeксандър Милушев отчита особено успешна учебна година

"Изпращаме особено успешна учебна година", сподели, в разговор за предаването "По първи петли" на програма "Хоризонт" на БНР Александър Милушев, преподавател в НПМГ "Акад. Любомир Чакалаво". Той е завършил тази гимназия, след това е продължил в Софийския университет, а тези дни ще изпрати своята осма година като учител в любимото училище.  "Тази..

публикувано на 10.06.23 в 06:00
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова: България може да подели с Естония ресор Енергетика. Имаме исторически шанс

Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други еврокомисари още с подаването на оставката ѝ. Ние  можем да договорим различен ресор и това е много добра възможност . Има ключови теми, по които България би могла да има доста сериозна роля, дори темата енергетика. Това заяви пред БНР  евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на..

публикувано на 09.06.23 в 09:35
Боян Станиславски

Боян Станиславски: Опозицията в Полша трябва измисли нова идея, с която да повлияе върху общественото мнение

"Предстоят промени по инициатива на президента, но законопроектът предстои да влезе в сила до броени седмици ".  Това каза пред БНР политологът Боян Станиславски от Варшава във връзка със закона за създаване на комисия, която да разследва предполагаемото руско влияние върху полската политика.  П од ударите на този закон попадат политици като Доналд..

публикувано на 08.06.23 в 15:43