Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На този етап няма обективни причини за повишаване на цената на хляба, казват собственици на малки хлебопекарни

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

Производителите на хлебни изделия очакват брашното да поевтинее и не изключват дори спад в цената на хляба

Снимка: Ани Петрова

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба.

На този етап няма обективни причини да се очаква повишаване на цената на хляба, категорични са собственици на малки хлебопекарни от област Добрич.

Снимка: БГНЕС

Премахването на ДДС на хляба е спомогнало не за неговото поевтиняване, а за запазването на цените му и причината за това е в цената на брашното, посочи председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и собственик на хлебопекарна в Генерал Тошево Тодор Няголов. По думите му той и неговите колеги се съобразяват и с покупателната способност на клиентите, затова и работят с малки печалби, но при достъпни цени.

"Хлябът остава с 0% ДДС, така че в близко бъдеще не виждам промяна на цената. В нашата пекарна в рамките на една година нямаме промяна в цената. Малките разлики, които се получават, засега ги поемаме за сметка на нашата печалба. Работим с по-малки ставки на печалбата, за да може да сме по-добре приети на пазара."

Снимка: БГНЕС

Причини за поскъпването на хляба не вижда и друг представител на бранша - Радослав Райков, собственик на хлебопекарна в Добрич. Според него, ако цената на брашното тръгне надолу, каквито са очакванията, то тогава хлябът може дори да поевтинее

"Цената на брашното не  е паднала. Трябва впоследствие да падне, защото това брашно, което аз купувам в момента, може би е плащано на 600, на 650, цената в момента на пшеницата е 450-480. Когато почнат да мелят тази пшеница, би трябвало и цената на брашното да падне и тя с такава стойност."

При цената на козунаците нещата не стоят така. Единствено при най-обикновения, при който се използва т.нар. козуначена смес, вероятно няма да има промяна. С между 8 и 10% по-висока цена на козунаците тази година очаква Тодор Няголов.

"При мен около 7% увеличение ще има, като се стремим обикновения козунак, който е масово производство, да няма промяна от миналата година. По-специалните козунаци, тип домашно производство – с яйца, с мляко, истинско, с добавки от сухи плодове, те ще бъдат с малко по-различни цени. Килограмът на такъм козунак ще стигне до 20 лева. Захарта скочи доста, двойно, два пъти и половина дори, прясното мляко се взема от борсите. Тези компоненти се вдигнаха. Сухото мляко също се вдигна. Поне засега при яйцата не се очаква да има друго повишение."

Снимка: Ани Петрова

От 10 на 12 лв. се променя цената на козунака за този Великден в пекарната на Радослав Райков. 

"Миналата година закупувах яйцата на 15 ст., сега ги купувам на 30. Млякото е със 70-80 стотинки по-нагоре, цената на енергийните разходи е също по-висока. Моята цена ще бъде с 2 лева по-висока, за мен тази цена е достатъчна. Това покрива всички мои разходи. Искам да се съобразя с покупателната способност на клиента. Все пак трябва да се съобразяваме и в кой град е този продукт."

Тодор Няголов, който осигурява работа на 10 души, също смята, че цените на продукцията му трябва да отговарят на възможностите на хората и същевременно да му осигуряват поне минимална печалба, за да оцелява на пазара. 

"Намаляваме драстично нашите печалби. Има неща, които работим с 1-2% печалба, само и само да не сме затворили и да можем да съществуваме. Това е към момента истината."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39