Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Хайлман: Ако Китай достави оръжие на Русия, това ще се превърне в прокси война между Китай и Америка

Мико Хутари: Китай има начин да притисне Русия, но в момента това не е в негов интерес

"Лостът за влияние върху Москва е икономиката. Ако Китай реши, може чрез икономическите отношения да повлияе на хода на войната и дори да я доведе до край"

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридневната официална визита на китайския президент Си Дзинпин в Москва беше не на последно място демонстрация към Запада на "безграничното стратегическо партньорство". Очакванията на демократичния свят, че заради войната срещу Украйна оста Пекин-Москва ще се пропука, не се оправдават. Това показват и икономическите отношения. Двамата президенти се договориха до 2030 година Русия да увеличи газовите доставки за Китай до 100 милиарда кубически метра годишно, а също и да доставя втечнен газ и въглища за растящата китайска икономика.

Насочихме се към анализа на специалисти от Германия, защото Германия е не само водеща икономическа сила в Европа, но и страната, която все още не може напълно да се лиши от бизнеса в Китай. А и като че ли не иска. Цифрите говорят сами за себе си: BASF в момента инвестира 10 милиарда евро в нова фабрика в Китай и подготвя съкращаването на работни места в Лудвигсхафен. Нов завод строи и Bosch, за 1 милиард евро, а BMW подготвя откриването на втора фабрика за производството на батерии за електроавтомобили. Инвестицията е за близо милиард и половина евро. В Германия гледат с растяща тревога развитието в отношенията на Пекин с Москва, особено след мъчително превъзмогнатата икономическа, а от там и политическа зависимост от Русия, която сега сякаш се повтаря с Китай. "Пекин споделя голяма част от интересите на Москва и Си не би искал Путин да загуби войната в Украйна", казва Мико Хутари, директор на Института за китайски изследвания в Берлин.

"Визитата не беше само пропагандно шоу. Основната тема бяха икономическите отношения, по-точно – изграждането на инфраструктура, която да позволи увеличаване на енергийните доставки от Русия към Китай. Сигурен съм, че скоро ще станем свидетели и на още по-мощното навлизане на китайски телекомуникационни компании на руския пазар. И също така ще продължи откъсването от – както казват Пекин и Москва: „хегемонията“ на долара в търговията, и изобщо в икономическите отношения".

"Китайците се опитват никому да не обърнат гръб. От една страна искат да продължат да правят бизнес с Европа – Китай все още е много зависим от приходите от търговия. В същото време обаче геополитическите интереси на Китай са на страната на Русия и срещу доминиращата роля в света на Америка и нейните европейски съюзници от НАТО, и азиатски партньори Австралия, Южна Корея и Япония", допълва политологът проф. Себастиян Хайлман от университета в Трир. И припомня:

"През последната година Китай пази гърба на Русия. Помните, Пекин и Москва обявиха "безгранично партньорство". Китай със сигурност ще продължи да бъде на страната на Русия, особено когато става дума за противопоставянето на Съединените щати и НАТО"

- В такъв случай как се вписва предложеният от Пекин мирен план за войната на Русия срещу Украйна в противопоставянето му срещу Вашингтон?

итай се опитва да си създаде имидж на миротворец от световна величина. Естествено, 12-те точки съдържат много предимства за Москва – прекратяване на огъня, запазване на сегашните позиции и отблъскване на помощта от НАТО. Това, естествено, Украйна не може да приеме. Както и Европа. Всъщност, инициативата на Китай е насочена към глобалния юг – Китай иска да се представи като световна сила, загрижена за световните дела. Така че мирният план не е нищо друго освен израз на глобалната конкуренция", обяснява политологът проф. Хайлман. 

"За Китай Русия е един от основните партньори във външната политика", коментира анализаторът на Китай Мико Хутари, като подчертава, че личните отношения между Си и Путин са много добри, и че това не бива да се подценява. В този смисъл тридневното посещение в Москва е дало ясен знак на подкрепа за Русия, въпреки критиките на Запада.

За Запада големият въпрос сега е, дали Китай ще се реши да доставя оръжия на Русия, въпреки заплахите от санкции и загубата на имиджа като възможен неутрален посредник. Според Мико Хутари оръжейните доставки са вече факт, макар и не напълно открито:

"Дори в официалната програма на визитата беше записано, че ще се водят разговори за военнотехническото сътрудничество. Известно е, че Китай подпомага руските сили в Украйна с така наречените "стоки с двойна употреба", както и в областта на логистиката. С просто око например се вижда колоната тежки камиони, които Китай изпраща в Русия. Така че Китай може би не изнася тежки оръжия, но със сигурност помага с друг вид военна техника".

- В Киев, за разлика от западните столици, не изключиха напълно възможността, Китай да влезе в ролята на посредник. Виждате ли лъч надежда?

"Войната е толкова сериозен конфликт, че не можем да залагаме на принципа на надеждата. На Китай трябва да се гледа като на сила, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, и която се е позиционирала в този военен конфликт. Разбира се, всяка инициатива за мир е добре дошла, но в същото време не съм сигурен, че Китай е търсеният необвързан посредник. Китай все още не е осъдил агресията на Русия срещу Украйна. Китайският президент не е разговарял с украинския президент, или поне ние не знаем да е воден такъв разговор. Ако отношението на Китай към войната се промени, тогава можем да приемем китайската инициатива по-сериозно", обясни Хутари

- Китай има ли изобщо начин да повлияе на Русия?

"Лостът за влияние върху Москва е икономиката. Ако Китай реши, може чрез икономическите отношения да повлияе на хода на войната и дори да я доведе до край. В момента Китай не предприема такива стъпки, защото няма интерес от това. Съмнявам се, че Путин би се повлиял от друг вид китайско въздействие. Така че Китай има начин да притисне Русия, но в момента това просто не е в негов интерес. И така ще бъде още известно време", смята Хутари

- На Запад обаче остана впечатлението, че китайското предупреждение към Русия да не преминава червената линия с използването на ядрено оръжие подейства.

"Така е, но в същото време трябва да отбележа, че това е китайска доктрина от десетилетия. Правилно беше Китай да подчертае тази своя позиция по време на срещата на върха на Г20. Но да не забравяме, че Китай беше малко или много принуден от Запада публично да заяви тази позиция", казва изследователят на Китай Мико Хутари. Имаше информация, че Китай доставя на Русия компоненти за производството на оръжия през трети страни, например микроелектроника, която се използва за производството на високоточни оръжия. Тази информация беше разисквана по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Последствията за световната политика, ако Китай действително започне да изпраща оръжия за Русия, коментира и проф. Хайлман:

"Този род конфликти, когато мощни държави, като Китай,  се включат във военния конфликт с доставката на оръжия, преминават на друго ниво. Ако това се случи, тази война окончателно ще се превърне във война на марионетки. В прокси война между Китай и Америка. Тогава ще се окажем на прага на нова Студена война. Това би било съвършено ново развитие на конфликта и мисля че на всички им е ясно, че никой няма интерес от такова развитие на нещата, от тази сериозна ескалация на напрежението.

Различните интереси са ясно дефинирани и дори изговорени от Вашингтон и Пекин. Позабравихме шпионските балони над Америка, но това също беше част от голямата игра. Напрежението и сега е голямо, така че всяко следващо затягане на кранчето може да доведе до следващо ниво на конфронтацията в една нова Студена война. Отговорността за това е изцяло в ръцете на двете световни сили САЩ и Китай.

В момента комуникационните канали между Пекин и Вашингтон са заглъхнали. А това трябва да го разглеждаме и през призмата на въпроса за Тайван. Украйна не е водещият конфликт за Китай. Да не говорим, че Тайван може да се превърне в пряк военен конфликт между Америка и Китай", смята проф. Себастиян Хайлман. 

- От началото на войната имаше опасност Китай да използва момента, за да нахлуе в Тайван. Как се разви ситуацията там от началото на войната в Украйна?

"Западът, или поне западните политически наблюдатели, малко опростяват темата като виждат паралели между двата конфликта. Те имат връзка, но събитията в Тайванския проток имат своя логика. Там от водещо значение е военната сила на страните в този конфликт. Това не означава, че китайското ръководство не следи внимателно хода на войната, която поведе Русия срещу Украйна. Пекин следи внимателно и реакциите на Запада, санкционната политика и последиците за Москва. Въпреки това, нека повторя – тайванският конфликт има своя логика и не може да се разглежда едно към едно с войната в Украйна", коментира Мико Хутари. А проф. Хайлман допълва, че за Тайван има различни сценарии, но смята, че търпението на Китай се изчерпва и Си Дзинпин иска да приключи с присъединяването на острова колкото се може по-скоро. Според политолога, в момента американците активизират военното сътрудничество с Тайван, концентрират военна сила и учения в района. "Напрежението е във въздуха и може с ръка да се пипне", казва проф. Хайлман.

"Според мен, американците ще продължат да наблягат на разграничаването и противопоставянето срещу Китай, което за Европа означава, че ще загуби възможност за влияние и за бизнес. Защото Съединените щати ще принудят, или поне ще изискат от съюзниците си в Европа и Азия, да заемат твърда позиция срещу Китай. Според мен Европа няма да може повече да се държи като страничен наблюдател, който хем да е верен съюзник на Америка, хем да прави пари в Китай. За Европа това ще има сериозни икономически последици, защото ние все още сме силно зависими от бизнеса с Китай. Глобализацията, такава каквато я познаваме, отива в историята, след като двете най-големи световни икономики се превърнаха във врагове", казва проф. Себастиян Хайлман. Така се оказва, че геополитическото съперничество тежи на везните повече от икономическото сътрудничество. И когато сигурността е застрашена, бизнесът трябва да се подчини. 

Ако Китай достави оръжие на Русия, това ще се превърне в прокси война между Китай и Америка. Тогава ще се окажем на прага на нова Студена война
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28