Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрява се състоянието на пшеничните посеви в Добруджа след валежите

Независимо от това запасите от влага продължават да са недостатъчни, за да има добра реколта

Снимка: БНР-архив

Благодарение на падналите от началото на месец март дъждове, влагата в почвата значително се е повишила, а това е довело и до подобряването на състоянието на пшеничните посеви в Добруджа. До преди две седмици земеделците имаха огромни опасения от продължителното засушаване, което доведе до спад от над 50% от влагата в почвата, характерна за тази част на годината. 

Независимо от това запасите от влага продължават да са недостатъчни, за да има добра реколта. Тревогите на стопаните идват и от повишените цени на торовете, препаратите за растителна защита, както и на семената, които увеличават още повече себестойността на продукцията им.

На фона на безснежната и топла зима падналите през месец март дъждове са изиграли изключително благотворно влияние върху есенниците. В момента пшеницата и ечемикът са в много важна фаза от развитието си и опасност за тях биха били ниските температури, посочи проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

"Ако температурите паднат под -5 - -6 градуса в рамките на 7-8 до 10 часа, имаме едно затормозяване, преохлаждане на пшеницата, което до голяма степен може да се отрази и по-нататък върху продуктивността".

Предстои вкарването на втората доза от азотните торове, като съветът на проф. Киряков е земеделците добре да преценят влагата в почвата, за да изберат подходящия момент за това. Той препоръчва и стопаните да направят оглед на полетата си, тъй като при затоплянето е започнала миграцията на вредната житна дървеница.

"Меката зима даде възможност за развитие на някои болести. Все още няма проблем с тези заболявания, но е желателно когато влезем във фаза първи-втори листен възел да минат и да си направят още един оглед на полетата".

Изравняване в развитието на посевите от пшеница наблюдава в стопанството си Мария Дикова, която обработва 6 000 декара земя в общините Балчик и Каварна. По думите ѝ валежите от последните дни са оказали благотворно влияние, но са твърде недостатъчни, за да се очаква добра реколта.

"Топлата зима и есен провокираха плевелите. Голяма част от тях изникнаха още с изникването на пшеницата, в определени райони дори са я изпреварили. Налага се хербицидно пръскане по-рано от очакваното. Поради тези кратки превалявания, сега не можем да влезем в тази кампания все още". 

Трудна година с много висока себестойност, посочи очакванията си Дикова. Тя изтъкна скъпите торове, препарати, семена: 

"Всичко това води до притеснения, защото с тази скъпа продукция има изключително голям проблем с реализацията". 

На фона на високата себестойност Мария Дикова споделя тревогите на земеделците и по отношение на сринатата цена на пшеницата, която вече е около 43 ст. на килограм. Причината по думите й е в залетия пазар от украинско зърно.

"Залети са и са пълни складовете и на търговците. Освен че цените са ниски, те нямат и места за съхранение. Почти няма кораби, с които да се изнася. Изключително труден е износът. Украинската стока влиза с много ниска себестойност. Те вероятно продават и под себестойност, но те са облагодетелствани, защото не спазват никакви европейски изисквания, които на нас изключително много ни оскъпяват производството. Ние нямаме къде да реализираме продукцията, която произвеждаме, тъй като ние произвеждаме в пъти над потребностите на България. Единственият начин е да се изнася, но този износ е ограничен и почти несъществуващ".

Мария Дикова допълва, че финансово всеки земеделец търси своя начин да оцелява. Тя е продала част от продукцията си от пшеница, независимо от ниските цени, но слънчогледът й стои в складовете, защото в момента той се изкупува на 700 лева за тон, а преди войната в Украйна цената му е била 1 200 лв. Според нея подкрепа от държавата няма

Репортажа чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00