Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва да действа единна система за управление на данъците

Снимка: Pixabay

В Кипър от влиза в действие нова единна компютъризирана система за управление на данъците, съобщиха от финансовото министерство. Целта е да се облекчат данъкоплатците, като им се предоставят по-качествени услуги, както и да се повиши събираемостта на финансовите задължения към държавата.

Новата електронна платформа, наречена „Данък за всички“ /Tax For All/, ще замени съществуващите сега отделни и остарели системи на данъчното управление.

Тя ще бъде въведена в три фази, като напълно ще функционира в края на 2024 г., а днес започва първият ѝ етап. Той включва само процедурите, свързани с данъка върху добавената стойност /ДДС/ – регистрация, подаване на декларации, плащания на задължения, искания за възстановяване на надвзети суми.

Новата единна система „Данък за всички“ със сигурност ще подобри качеството на данъчното обслужване, увери данъчният комисар Сотирис Маркидис. Тя ще направи по-ефективна и прозрачна работата на данъчната администрация. На бизнеса и гражданите ще се предоставят по-бързи и по-лесни услуги, като се опростят и автоматизират процедурите за подаване и получаване на исканите от тях документи.

Повече от 70 млн. евро непогасени данъчни задължения са събрани от данъчната служба през последните месеци и се очаква към тях да се добавят още над 200 млн. евро, съобщи Сотирис Маркидис.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Твърденията, че България ще праща войски в Украйна, са дезинформация, категоричен е служебният премиер

Служебният премиер Димитър Главчев призова за борба с дезинформацията, каквато според него се е появила след заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО, проведено в София. Форумът на НАТО с декларация с призив на Украйна да се позволи да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия Според Кремъл НАТО е пряко въвлечена в..

публикувано на 29.05.24 в 18:07

Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета

Дефицитът във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит до края на годината със средства от държавния бюджет. Служебното правителство взе решението, след доклад на министъра на енергетиката Владимир Малинов, който поясни, че целта е натрупаният дефицит да не доведе до увеличение на цената на тока за бита, която Комисията за..

публикувано на 29.05.24 в 17:46
Татяна Буруджиева

Доц. Татяна Буруджиева: Ако активността на изборите се доближи до 50%, ще е голяма изненада

Изненади се очакват на изборите 2 в 1 у нас на 9 юни и една от тях ще е, ако активността се доближи до 50%,  коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР.  Тя смята, че политическата, партийната и електоралната логика казват, че не трябват да има избори и през есента. "Но това не означава, че на практика не може да..

публикувано на 29.05.24 в 17:32
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Унгария подписа с Беларус споразумение за ядрено сътрудничество

Унгарското правителство подписа споразумение с Беларус за ядрено сътрудничество и очаква помощ от Минск за изграждането на атомната централа "Пакш 2". В същото време правителството на Полша се готви да възстанови буферната зона на границата с Беларус. А властите в Минск обявиха, че се оттеглят от Договора за обикновените въоръжени сили в..

публикувано на 29.05.24 в 17:26

Израел продължи да изпраща танкове в Рафах

Израел продължи да изпраща танкове в южния град Рафах в Ивицата Газа, след като вчера армията влезе в центъра на града. Правителството на Бенямин Нетаняху смята, че войната срещу радикалната палестинска организация "Хамас" ще продължи през цялата година.  Жители на Рафах казаха, че израелските танкове са влезли в западната част на Рафах и в..

публикувано на 29.05.24 в 17:18
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Близо 200 грузински НПО отказват да спазват закона за "чуждото влияние"

Близо 200 грузински неправителствени организации обявиха, че отказват да спазват закона за "чуждото влияние", който беше приет вчера от парламента по инициатива на управляващата партия, въпреки масовите протести в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за..

публикувано на 29.05.24 в 17:08
Росица Матева

Общините публикуват списъците със заличените избиратели за вота на 9 юни

На предстоящите на 9 юни избори ще има видеонаблюдение в реално време. Броенето на бюлетините и съставянето на протоколите в секционните комисии ще бъде заснемано.  Централната избирателна комисия одобри правилата за това, като записа, че правителството има отговорност да осигури процеса технически - както с устройствата, така и с платформата..

публикувано на 29.05.24 в 16:58