Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в УНСС

Проф. Димитър Димитров: Искаме УНСС да стане културен център в Студентски град

Снимка: Силвия Великова

Ректорското ръководство и преподавателите от Университета за национално и световно стопанство посрещат днес ученици от няколко столични училища, които ще имат възможност да разберат от първо лице какво предлага най-големият бизнес университет в България, да получат отговори по интересуващите ги въпроси и да разгледат академичната сграда. Учениците ще са част и от откриването в рамките на първия ден от университетската седмица на книгата. Те ще могат да посетят щандовете с книги, както и да присъстват на някои от представянията им. 

Пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посочи, че няколко пъти годишно правят дни на отворените врати в университета. Миналата година университетът е посетен дори от група второкласници.

"Това е част от възпитанието към една по-различна култура, която те не винаги виждат в училище", посочи той в предаването "Преди всички".

"Искаме университетът да показва култура, да излъчва култура. Ковид-ът малко ни попречи в тази посока. Имахме театрални постановки, филмови постановки. /.../ Идеята ни е университетът да стане културен център в Студентски град. Там липсват подобни неща. /.../ Има поредица от събития в нашия университет. Искаме и целият Студентски град да бъде един такъв културен център, а не само да бъде известен с дискотеките", коментира ректорът.

Проф. Димитров посочи, че Седмицата на книгата се провежда за трети път. По думите му към събитието има голям интерес. 

Предоставяме щандовете безплатно, каза той и добави, че са предвидени много представяния на книги. "Ще се представят не само академични издания, но и художествена литература", отбеляза проф. Димитров и добави, че това са нови книги. 

Ректорът изтъкна също, че кандидат-студентската кампания върви нормално. По думите му имат добро взаимодействие със средните училища:
 
"Връзката средно образование - университет - завършване - бизнес мисля, че върви добре". 

Проф. Димитров коментира и войната в Украйна. Според него страната ни трябва да има предпазлива позиция по отношение на даването на оръжие на Украйна и надеждите за превъоръжаване. Освен това трябва да има и редовно правителство за тези въпроси, посочи той. 

По думите му заплахата с ядрено оръжие е "някаква супер червена граница". По думите му това се превърна в дългопродължаващ конфликт. 

"Една от стратегиите за неприемането на Украйна в НАТО е да има жив конфлит някъде, което блокира всякакви разширения и в ЕС, и към НАТО. Може би това е сегашната стратегия", коментира проф. Димитър Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд.лв.

Към 31-и декември 2023-а година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 милиарда лева, а повишението им спрямо края на 2022-ра година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). Общият брой на осигурените..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб. Нулевата ДДС ставка за хляба..

публикувано на 09.05.24 в 13:11
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори. Някои популисти искат Германия да напусне ЕС, други - да го отслабят, а трети виждат в Русия и Китай..

публикувано на 09.05.24 в 13:05
Калин Стоянов

Калин Стоянов потвърди за досъдебното производство за напускането на "Да запазим Корал" от Кирил Петков

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Проверката се ръководи от СДВР, а подробности може да даде прокуратурата, поясни той. Стоянов заяви, че подготовката за изборите на 9 юни върви нормално. Досега има три..

публикувано на 09.05.24 в 12:52

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции. Решението е взето на среща при премиера Димитър Главчев с..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от премахването на част от паркоместата. Заради решението Европейският център за транспортни..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Екатерина Дамянова е изследовател..

публикувано на 09.05.24 в 12:24