Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще дисциплинира ли шофьорите новият регламент за отнемане на контролни точки?

Снимка: БГНЕС

Влизат в сила измененията, залегнали в Наредбата за контролните точки. Наредбата разширява нарушенията, заради които ще се отнемат контролни точки

Сред тях са неосигуряване на предимство на пешеходци и автомобили, говорене по телефон без устройството за свободните ръце, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици.

Заместник-председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Петър Вутов смята, че по-високите санкции ще доведат до резултат, но е необходимо да са създадат и по-добри условия на пътя, които да не са предпоставки за инциденти.

"Имало е ремонт, не е премахнат знакът за ограничение на скоростта. След този знак се създава предпоставка да се санкционират шофьорите, които преминават с по-висока скорост. Трябва да има по-високи глоби, за да може да се реагира на тези катастрофи по пътищата, но от друга страна трябва да се направи ревизия на "Знаково стопанство" – да се проверят тези места, където знаците не съответстват на даденото положение. Сега ще се разлистят дърветата, много от знаците ще бъдат скрити, няма да се виждат от водачите."

Отнемането на точки е добра превенция и има ефект върху спазването на правилата на пътя, подчертава Вутов.

Снимка: БГНЕС

По отношение на отнетите контролни точки водачите трябва да бъдат информирани колко точки им се отнемат, за кое нарушение и колко им остават в талона, допълва експертът.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е на мнение, че отнемането на контролни точки при нарушения на пътя ще бъде превантивна мярка при системните нарушители, за които не е трудно да плащат глобите, независимо от техния размер.

През годините размерът на глобите нарасна много, сега има наваксване с  отнемането на контролни точки, отбелязва Тодоров.

По думите му за системните нарушители на пътя плащането на глобите не  е проблем, но когато освен глобата се вземат и точки, на даден нарушител ще може да се отнема и шофьорската книжка, тоест ще има оздравителен ефект.

"Проблемът не е в контролните точки, а в нивата на корупция в МВР, в Пътна полиция и в слабия контрол на назначаването на служители там", казва шофьор.

"Трябва да се премахне морално остарелият син талон. Всяка европейска държава има онлайн система, достъпна до шофьорите. Има толкова опасни шосета и участъци в българската пътна инфраструктура, за които се знае, че са причина за ПТП-та от години. къде е този бюджет, в който всичките глоби отиват? Трябва да виждаме къде отиват парите от тези глоби за подобрение на системата", коментира друг водач.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Дичева, д-р Георги Александров и Румяна Георгиева (от ляво на дясно)

Студентска книга за мисията на издателя

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички..

публикувано на 07.06.23 в 15:33
Нараства поляризацията в обществото за сметка на по-неутралния сегмент по средата, отчитат институтът GLOBSEC и Евробарометър

Горан Георгиев: Има ръст на склонните да гласуват за по-крайна партия. Ще го видим на следващия евровот

Заради продължаващата поляризация в обществото нарастват както позитивните, така и негативните мнения "за" и "против" ЕС и НАТО, за сметка на сегмента в средата . Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира последните сравнителни европейски проучвания на..

публикувано на 07.06.23 в 10:51

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48