Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще се проведе дискусия за правата на човека в България

Дискусията е по повод годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за състоянието на правата на човека по света

В София ще се проведе дискусия за правата на човека в България, организирана по повод публикуването на годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за състоянието на правата на човека по света (2022/23), предаде репортер на БНР.

В частта си за България докладът насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяване, като отбелязва честите случаи на тормоз и неправомерни съдебни дела срещу журналисти, както и липсата на редакционна независимост в медиите под контрола на олигарси и политически фигури.

"Амнести интернешънъл" посочва спешната нужда от мерки за справяне с увеличаващите се случаи на домашно насилие и липсата на адекватни услуги за подкрепа и защита на жертвите. Проблем продължава да бъде отсъствието на мерки за справяне с дискриминацията и расизма.

В доклада се посочва още, че продължават проблемните практики при управлението на молби за международна закрила.

Организацията отбелязва също, че българските закони за тайно наблюдение не предоставят достатъчно гаранции за спазване на правото на личен живот на българските граждани.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София. Инцидентът е станал в понеделник. По случая работи столичната полиция. Ученичката е била нападната в двора на училището от 3 момичета и 1 момче. Те я бият и снимат с телефон случващото се. Лелята на пострадалото дете разказа пред Българското национално радио: "В понеделник към 2.00 часа ми..

публикувано на 06.06.24 в 16:06

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46
Слънчев бряг

Най-много туристи по Южното Черноморие се очакват от Великобритания

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Какви..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

През последните години у нас намалява броят на инцидентите с удавени деца

През последните години намалява броят на инцидентите с удавени деца у нас – тази тенденция отчетоха от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст по повод провеждащата се Седмица на водното спасяване. Положително е и намаляването на случаите, при които хора са се удавили в неохраняеми язовири и реки – през 2023 година броят им се..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

МО: Военната колона, преминала през Варна, е за учението "Шабла 2024"

Военната колона, преминала през Варна във вторник, е с техника за националното учение "Шабла 2024“. Това съобщават от Министерството на отбраната.  Ведомството обясни това след появили се твърдения в социалните мрежи, че техниката е за Украйна. Заради публикациите от МО посочват, че участието на български военнослужещи в учения и..

публикувано на 06.06.24 в 15:35

Между 35 и 45 са жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище

Между 35 и 45 е броят на жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.  Според израелските военни в училището са се укривали бойци на "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад" и затова то е станало обект на атака. При нея са неутрализирани най-малко 20 бойци на..

публикувано на 06.06.24 в 15:12