Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Директорът на НФК за проекта с драг кралиците: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!

Снимка: личен архив
"2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци"

Такъв коментар направи изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев по повод на поредния скандал в културната сфера, свързан с провеждането на парти в центъра на столицата с т.нар. "драг кралици" - мъже, които влизат в провокативни женски образи. 
В интернет вече изтекоха записи от вулгарното шоу, като финансирането за него е дошло от Национален фонд "Култура", чийто принципал е Министерството на културата. Над 90 хиляди лева са отпуснатите по проекта, с който е кандидатствал миналата година организатора на проявата - фондация "Сингъл Степ". Парите са дадени по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".  

Недоволството в социалните мрежи е голямо, а от Министерството на културата обявиха, че започват проверка, за да се види дали целесъобразно е изразходвано отпуснатото финансиране на "проекта с присъстващ хазартен елемент". Самото събитие беше анонсирано във Фейсбук като "Бинго за лица над 18 години".  

 Драгунчев отказа да окачестви по определен начин изтеклите в интернет клипове с думите:

"Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации".

Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете.

"Разписваме всички тези неща в програмите, но има и правила, които трябва да се спазват. Ако бъде установено нарушение, ще се предприемат съответните мерки. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с разваляне на договора, и връщане на цялата субсидия. Тогава средствата се предоставят на следващи бенефициенти", настоя той.

Драгунчев не се притеснява от разпоредената от Министерството на културата проверка по случая:

"Аз също съм инициирал вътрешна проверка. От септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК. От началото на тази година вече имаме 6, които не са изпълнили заложените в проектните предложения дейности, или не ги изпълняват във вида, в който са ги предложили. В зависимост от нарушението, предприемаме различни действия. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази".

Проверката ще бъде готова към края на седмицата, обясни още директорът на НФК: "Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е свързан и с изборите".

Такава всъщност е поръчана още през февруари.

"Има антикорупционни правила и такива за вътрешния ред на НФК", настоя той.

Правилата предвиждат извършването на проверки на проекти на случаен принцип.

"Проверяваме организации, които са били повече финансирани от нас. Всички проекти, които кандидатстват към НФК трябва да изпълнят технически изисквания, свързани с много детайлно описание на това какво ще се прави, как ще бъде разположено във времето и кой ще го изпълнява", разясни още Драгунчев.

"Когато имаме готов резултат от мониторинга, ще знаем има ли съответствие между това, което е подадено като проектно предложение и това, което виждаме като дейности", ностоя той.

Драгунчев напомни ,че администрацията на НФК, която управлява, не се занимава с художествената страна на проектите: "НФК наема външни експерти, които да правят тази оценка. Да са независими и специалисти в конкретната област".

Сава Драгунчев не е изненадан от шума, който се вдигна около този проект.

"НФК е във фокуса на обществения интерес, защото при нас има един силно завишен ресурс от 2022 година. По него бяха разпределени към българската култура и творци близо 38 милиона лева.

Спорният проект пък е подаден към НФК на 4 май 2022г. и финално е одобрен на 24 август, обясни още той. Според отчета на фонд "Култура", публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps.

Позиция на Министерството на културата:  

Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".

The Steps е пространство, където е проведено събитието на 26 март. То е създадено от организацията "Сингъл степ", която се стреми да помага на младите ЛГБТИ, пише в сайта на организацията.  

Във Фейсбук събитието беше рекламирано така:  

В най-женския и палав месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.

За да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, докато някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специални награди.
START: 16:00

ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лева
Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"


Позиция на The Steps, публикувана във Фейсбук:  

С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка "Мравин", изложбата "Другите българки", също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания-по повод инициативата ни Drag Bingo.  

Нужно е да отбележим, че драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността, като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи, свързани с общността ни. Драг артистите продължават да играят важна роля в движението за права на ЛГБТИ хората, като служат за източник на вдъхновение и овластяване на общността ни. За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата. 

Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието "Drag Bingo" е само малка част от него, наред с "Акустични вечери" и "Обществени дебати", например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще. 

Още от самото си създаване The Steps си поставя амбициозната цел да се превърне в общностно пространство за колаборация и партньорство между различни страни в изкуството, поемайки ангажимент за насърчаване на културното обогатяване и приобщаване на разнообразни публики. Нашата ясна мисия е да насърчим артистичното изразяване на различни гласове и общности и да създадем възможности за споделяне на идеи и ресурси, които да работят за едно по-приобщаващо и справедливо общество. За нас осигуряването на платформа за артисти и нормализирането на ЛГБТИ общността и чрез изкуство, винаги ще остане приоритет. Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм. 

Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилската болница получи транспортен кувьоз от дарители

Транспортен кувьоз за бебета, родени под определено тегло, получи кюстендилската болница, а дарители са от кампанията "Капачки за бъдеще" и местният  клуб "За бъдеще – Кюстендил". Досегашният кувьоз, ползван за такава цел от неонатологията в болницата, е от 80-те години.  Новата придобивка беше приета от изпълнителния директор на болницата д-р..

публикувано на 07.06.23 в 20:38

Сводката на КАТ: 15 пияни и 8 дрогирани шофьори

Пътната полиция е заловила през последното денонощие 15 пияни и 8 дрогирани шофьори. Проверени са 10 200 моторни превозни средства. Съставени са близо 2800 фиша и 750 акта. 22 тежки катастрофи са станали страната през изминалото денонощие, съобщиха още от МВР. 31 души са ранени, няма загинали.

публикувано на 07.06.23 в 20:29
Свежи цветя, положени на лобното място на двамата младежи.

Бул. "Сливница" в София: Протест №31

С кратка блокада на кръстовището на столичния булевард "Сливница" и улица "Русе" премина и днешният протест на хората от квартал "Света Троица" срещу войната по пътищата. Това е 31-вият ден, в който те се събират и настояват за законови промени и мерки за обезопасяване на булеварда след смъртта на двама млади пешеходци. От Пътната полиция са засекли..

публикувано на 07.06.23 в 20:19

Заради катастрофа е спряно движението на моста при село Ресен, Великотърновско

Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава, че е блокирано преминаването на моста при село Ресен, Великотърновско, на третокласния път Самоводене-Масларево. Там е станала катастрофа. Обходният маршрут е през първокласния път Самоводене-Поликраище -общински път Никюп до Ресен и обратно. "Пътната полиция" регулира движението там.

публикувано на 07.06.23 в 19:44

Законът за личния фалит мина на първо четене в комисия

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица. Той предвижда възможност за производство по несъстоятелност и предлага условия и ред за погасяване на задълженията на добросъвестни длъжници. Законът предвижда физически лиза да могат да обявяват несъстоятелност, когато са в..

публикувано на 07.06.23 в 19:20
Стоян Темелакиев

Стоян Темелакиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи

Стоян Темелакиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, съобщава правителственият пресцентър. Темелакиев беше на тази длъжност от декември 2021-а до август миналата година. Преди това беше и заместник-главен секретар на МВР,  бил е и заместник-директор на ГДБОП.  

публикувано на 07.06.23 в 19:05
Мария Габриел на правителственото заседание - 7 юни 2023 г.

Мария Габриел за новото назначение на Спецов: Предстои бюджет, министърът има право да разчита на свой екип

Следващата седмица трябва да започнат разговори между преговорните екипи на парламентарните групи на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС заедно с министрите, за да бъдат финализирана управленската програма на новия кабинет, каза след правителственото заседание вицепремиерът Мария Габриел. Премиерът постави задачи на..

публикувано на 07.06.23 в 18:38