Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори очакват от МВР единно указание за действия при бомбени и друг тип заплахи

Снимка: Pixabay

Училищни директори очакват от МВР единно указание как да действат в ситуация на бомбени и друг тип заплахи към ръководените от тях учебни заведения. Пред "Хоризонт" те споделиха, че не са компетентни в областта на антитероризма и затова очакват разпореждания от органите на реда как да действат при заплаха по имейл или телефон, вместо сами да решават дали учебният процес в такава ситуация да продължи или не.

Директорите на училища и детски градини са подготвени за действие в различни ситуации, свързани с опазване живота и здравето на децата и служителите, но те не са компетентни в областта антитероризъм, коментира пред "Хоризонт" Величка Таседжикова - директор на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" в София и секретар на Управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България: 

"Самият факт, че различни училища и различни директори реагират по различни начини, вече показва, че има проблем. Ако имаше единно указание, всички щяхме да реагираме по един и същи начин и нямаше да се налага да обясняваме защо едни училища са затворени, пък други останали са отворени.  Директорите не се компетентни в областта "антитероризъм". Директорът не е компетентният орган, който трябва да вземе решение, той трябва да работи по нареждане на компетентните органи, които  да му наредят какво да прави".

Според Таседжикова необходимо е първо да има общи указания към училищата как да действат в случаи на заплахи към тях, а на втори план и конкретни мерки спрямо всяко отделно учебно заведение.

"Директорът не бива в никакъв случай да бъде поставян в ситуацията той да решава как и дали да продължават учебните занятия. Това по никакъв начин не се вписва в неговите знания, умения и в неговата длъжностна характеристика". 

Нина Чанева - директор на 23 СУ "Фредерик Жолио Кюри" в София, коментира, че насоките към училищните директори за действия в подобни случаи трябва да бъдат актуализирани. 

По думите й каквото и решение да вземе даден училищен директор в случай на заплаха към ръководеното от него учебно заведение, винаги е неправилно за част от потребителите в системата - родители и деца. Оттам идва напрежение, добави тя и посочи, че директорите не желаят да взимат еднолични решения за ситуации, в които да решават дали да затворят училището или не.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работиха: Мария Йорданова, Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11.00 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18