Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателите от ОССЕ: Тайната на вота е нарушена в редица секции

Тана де Зулуета
Снимка: БТА

Тайната на вота е нарушена в редица секции по време на вчерашните предсрочни парламентарни избори, заяви ръководителят на мисията от международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Тана де Зулуета. Тя отбеляза редица притеснителни моменти, включително липсата на достатъчно изборни секции за хората с увреждания.

Признаци за купуване на гласове, неправомерно присъствие на хора в изборните секции и нарушена тайна на вота - това са само част от констатациите на международните наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Според тях предизборната кампания се е водила предимно в социалните медии, а обществените медии, които са предоставили равен ефирен достъп до всички участници в предсрочния парламентарен вот, не са имали достатъчно правомощия при воденето на предизборните форми.

Международните наблюдатели определят протичането на предсрочния парламентарен ден като „положително“, но отбелязват редица забележки – най-вече заради честите законови поправки, по които няма политически компромис. Те обаче създадат редица трудности за изборната администрация. В деня след вота ръководителят на мисията Тана де Зулуета отбеляза редица притеснителни моменти:  

"Тайната на вота бе нарушена в редица наблюдавани секции. Причината беше или начина на позициониране на самата секция или при сгъването на бюлетините. Освен това наблюдателите докладваха за случаи на присъствие на хора, които не са упълномощени да присъстват в изборните секции, което е индикативно за неправомерно упражняване на влияние върху избирателите. В пет случая са отбелязани признаци за купуване на гласове извън избирателните секции".  

Според наблюдателите съмненията за влияние върху решенията на избирателите са основателни:

"Кампанията, която наблюдавахме преди самия ден на вота, беше умерена, със значително присъствие в социалните медии. Наред с твърденията за купуване на гласове и контролиран вот, случаите на участие на кметовете в кампанията засегна неблагоприятно равните условия за участие и способността на избирателите свободно да дадат своя глас. С някои забележими изключения, видимостта на жените – кандидати остава слаба".  

За ролята на обществените медии

"Предизборната кампания имаше широко присъствие в обществените медии, които предоставиха пряк достъп на всички участници в политическата надпревара. Независимо от това, строгите правила за равнопоставен достъп на участниците в медиите ограничиха редакционното съдържание, както и журналистическата им роля, като те бяха използвани от политически партии като средства за разпространяване на собствените им предизборни послания. С по-голяма степен на редакционна свобода, частните медии предоставиха по-разнообразно отразяване, въпреки че това беше излъчвано извън най-гледаното време".  

Окончателните изводи ще бъдат обобщени в още по-подробен доклад, в който ще се съдържат и препоръки за подобряване на изборния процес у нас. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 10:32

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16

Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 43-годишна жена за упражнено домашно насилие над нейния съпруг. Сигналът в полицията е подадени миналата нощ за семеен скандал в жилище във Велико Търново. Полицейският екип е намерил 52-годишния съпруг с рана на рамото. Установено е, че същата вечер в условията на домашно насилие жената е нанесла..

публикувано на 07.05.24 в 10:12
Снимката е илюстративна

Йоана Маринова: У нас е най-висок ефектът на социалните неравенства върху уменията на децата

България за разлика от другите държави показва най-висок ефект на социални неравенства върху уменията на децата на 15-годишна възраст. Това означава, че пропастта у нас е изключително голяма. Образованието не се дърпа нагоре от една шепа елитни училища. Ние, за да преодолеем неравенствата, трябва да се съсредоточим върху училищата , където..

публикувано на 07.05.24 в 10:08
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01