Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"49-ото Народно събрание няма да излъчи редовно правителство"

Тончо Краевски: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция

"Има всички белези, че в коалицията ПП-ДБ се случва някакъв конфликт"

Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова

"Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ-ДПС-БСП). Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция. Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на него му е изключително важно, защото ГЕРБ иска да се реабилитира и да излезе от изолация. ДПС и БСП също искат да излязат от изолация. Но трите заедно няма да излязат от изолация, ако направят общо правителство. За да излязат от изолация, трябва да направят правителство с ПП и ДБ. Не можеш сам да излезеш от изолация, т.е. да се издърпаш сам от дупката, дори да имаш повече от 120 депутата, а никой в България сега не може да ги спечели сам".

Коментара направи пред БНР политологът Тончо Краевски и прогнозира, че 49-ото Народно събрание няма да излъчи редовно правителство.

Според него е странно това, че ПП сами са се появили на сцената, за да заявят, че няма да подкрепят кабинет с мандата или с участието на ГЕРБ:

"Представителите на ДБ все още не са казали нищо. Има всички белези, че там се случва някакъв конфликт. ДБ са успели на много места да изместят с преференции водачите на ПП, което е допълнителна причина за търкане в коалицията".

По думите на политолога е очевидно, че ПП и ДБ са на различни мнения по въпроса как трябва да се подходи:

"Христо Иванов още преди изборите говореше в полза на възгледа, че трябва да се направи коалиция с ГЕРБ. Сега репликата на Кирил Петков и Асен Василев изглежда като отговор на Христо Иванов, защото Борисов не ги беше питал дали искат да правят коалиция с него. Адресатът на това съобщение беше коалиционният им партньор". 

"Най-важният тест за коалицията ПП-ДБ ще е процедурата по съставяне на правителство. Как ще участват в нея, как ще се разберат дали ще подкрепят ГЕРБ, или няма да подкрепят", смята Тончо Краевски.

Интервюто на Даниела Големинова с Тончо Краевски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от тази зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР- София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че "Продължаваме..

публикувано на 08.05.24 в 22:04

Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия)

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. Градушката на места плътно застла земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.  Стихията започна да утихва около 20:30 ч.    Голяма част от града обаче остана без ток. Наводнени са и пътища. Гражданска защита да спре движението в..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се твърди в изявление. И се допълва,..

публикувано на 08.05.24 в 19:59

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43

Протест на столичния бул. "Сливница", където преди година загинаха Ани и Явор

Граждани излязоха на протест на столичния булевард "Сливница", където преди една година, блъснати от автомобил, загинаха младите годеници Ани и Явор. Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"   Една година след загубата на Явор и Ани близки и приятели на трагично загиналите влюбени отново се събраха на протест на..

публикувано на 08.05.24 в 19:15
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14