Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Големият политически въпрос е дали Северна Ирландия да принадлежи на Великобритания или на Ирландия"

Проф. Дънкан Мороу: Все повече хора говорят за обединена Ирландия, отколкото преди референдума за Брекзит

"Парламентът не заседава, не се вземат големи решения, защото юнионистите го бойкотират"

Стормонт - парламентът в Белфаст, Северна Ирландия
Снимка: Яна Боянова

Преди 25 години - на 10 април 1998-а, беше подписано историческото Белфастко споразумение, известно повече като Споразумението от Разпети петък, което сложи край на насилието в Северна Ирландия. Цели три десетилетия до края на миналия век - 70-те, 80-те и 90-те години - въоръжени групировки извършват терористични актове - взривяване на сгради, палежи на автомобили и побои по улиците.

Ангажирани са и двете страни в конфликта. Тези, които са за обединение на Ирландия, са предимно католици и се наричат Ирландска републиканска армия. Срещу тях въоръжени групировки организират онези, предимно протестанти, които са за оставане на Северна Ирландия в Обединеното кралство. По време на безредиците са убити повече от 3500 души. Голям контингент британски войници е разположен в провинцията.

За мнозина все още е трудно обяснимо как в Страстната седмица преди 25 години заклетите врагове юнионисти и републиканци загърбиха страстната си вражда със съдействието на правителствата в Лондон и в Дъблин, както и на американския президент Бил Клинтън.

На този съдбовен 10 април в Стормонт, Белфаст, лидерът на Шин Фейн - политическото крило на Ирландската републиканска армия, заявява:

"Шин Фейн има визия за бъдещето - Ирландия, свободна от разделение и конфликт, с общество, в което всички граждани са равни и в което всички да живеят заедно в мир. Вярваме, че можем да го постигнем докато сме живи."

"С това споразумение смятаме, че лекуваме раните в обществото ни и че осигуряваме взаимно уважение на различните ни традиции. И че така полагаме основите на здрава и енергична демокрация, която да замени стагнацията, разочарованието и безсилието от последните три десетилетия. Вярвам, че народът на Северна Ирландия ще оползотвори този шанс и ще загърби насилието и омразата", изтъква лидерът на Ълстърската юнионистка партия Дейвид Тримбъл.

В споразумението има един много съществен момент за запазването на мира: бъдещото управление на провинцията да се гради на основата на равнопоставеност и подялба на властта между основните политически играчи.

Бившият британски премиер Тони Блеър, който навремето допринесе за постигане на споразумението, заяви тази седмица, че то си остава пример за решаване на наглед нерешими проблеми. Но макар и в Северна Ирландия вече да не се говори за междуобщностно насилие и безредици, провинцията посреща годишнината с увеличено ниво на заплаха от тероризъм по препоръка на МИ-5.

Темата коментира за БНР с проф. Дънкан Мороу от Ълстърския университет в Белфаст:

Хилсбъро, недалеч от Белфаст  Снимка: АП/БТА

Професор Мороу, Северна Ирландия е доста сложен казус, но дали бихте могли в две изречения да обобщите какво представлява Спорзумението от Разпети петък и как беше постигнато то?

"Споразумението от Разпети петък беше постигнато след дълги преговори, които отнеха доста години, и по принцип е договореност да се сложи край на насилието и опит да бъде създадена политическа система, която да доведе до повече стабилност в Северна Ирландия. Това е много важен момент в северноирландската история, защото за първи път става дума за споразумение, постигнато между партиите в самата провинция."

И ето, че се случи Брекзит и напреженето между юнионисти и републиканци отново се засили...

"Големият политически въпрос тук е дали Северна Ирландия да принадлежи на Великобритания или на Ирландия. Така че въпросът с границата винаги е бил много чувствителен. Споразумението от Разпети петък решава проблема с границата с постановката "ние сме в Обединеното кралство, но имаме много близки отношения с Ирландия". И докато бяхме в Европейския съюз беше много лесно, защото имаше отворени граници и мащабно сътрудничество. Брекзит обаче създаде коренно различна атмосфера. Великобритания и Ирландия станаха преговарящи партньори, на моменти имаше високо напрежение в преговорите, границата отново се превърна в голям проблем и доведе до голям хаос в сегашната северноирландска политика."

Знаем, че Северна Ирландия има дълга история на тероризъм и насилие. Миналата седмица нивото на заплаха от тероризъм в провинцията беше увеличено от "значително" на "сериозно" по препоръка на вътрешното разузнаване. Това последва опит за убийство на висш следовател, занимаващ се с дела за тероризъм, за което отговорност пое полувоенизираната групировка "Нова ИРА", но това едва ли е единствената причина?

"Не, не е. Мисля, че има голямо напрежение в северноирландското общество, което се наблюдава вече доста години. Освен заплахите от "Новата ИРА", има и усещане за поляризиране в политиката, каквото нямаше преди. От друга страна трябва да кажа, че споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз също създаде нова атмосфера, защото много от хората, ангажирани в икономиката - бизнесмените и производителите - са доволни от него, така че е много по-трудно за онези, които са против, да продължават да се противопоставят на споразумението. Една от трудностите е, че нашата политическа система не функционира. Парламентът не заседава, не се вземат големи решения, защото една от групите - тази на юнионистите - бойкотира парламента. Големият въпрос е колко дълго ще продължава това преди да се нормализират нещата. Определено нивото на напрежение остава високо, особено сред юнионистката общност - тези, които искат да останем в Обединеното кралство."

Какво знаем за групировки като "Нова ИРА". Има ли и други активни полувоенизирани групировки?

"В Северна Ирландия отдавна имаме такива групировки и банди, които действат с оръжия и заемат политически позиции. Навремето голямата Ирландска републиканска армия понякога действаше по този начин, но се отказа преди 15 години. Части от нея се отцепиха и създадоха нови групи и този процес продължава и до днес в някои райони.

От протестантска страна - юнионистите и пробританската общност - също има групировки, които действат по същия начин. Има такива групировки, които са активни сред общностите и често упражняват престъпна дейност, за да могат да продължат да съществуват. Не сме постигнали голям напредък в премахването на тези групировки, както бихме желали, което означава, че те могат да се върнат в играта по всяко време."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споменахте вече за кризата с подяблата на властта в провинцията. Демократичната юнионистка партия продължава да се противопоставя на Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит, и подобрения му вариант, известен сега като "Рамката от Уиндзор". Какви са шансовете Стормонт, мястото където беше подписано Споразумението от Разпети петък, отново да заработи?

"Мисля, че има един голям въпрос. Първо, до момента юнонистите казват, че няма да участват в работата на Стормонт, докато не получат каквото искат. Сега имаме "Рамката от Уиндзор". Част от юнионистите обаче продължават да са против нея и продължаваме да нямаме нов парламент. Но нуждата да се вземат управленски решения става все по-наложителна и в крайна сметка трябва да се вземат решения. Не знаем обаче какво ще предпочетат юнионистите.

Възможните решения са три. Едното е юнионистите да решат да се върнат в правителството и то да заработи. Другото е британското правителство да реши да вземе нещата в свои ръце с налагане на пряко управление от Лондон. И третото е британското правителство да реформира конституционната система, така че да няма изискване всяка партия да бъде представена в правителството в Белфаст и да се промени изобщо начинът, по който функционира Северна Ирландия. До този момент обаче няма нищо сигурно и британското правителство не е предприело никакви действия, така че чакаме."

Виждаме как в Шотландия като че ли каузата за независимост бележи отстъпление, поне това показват последните проучвания на общественото мнение за подкрепата за независимост. Как стои в Северна Ирландия въпросът с евентуално обединение с Република Ирландия?

"Към момента продължава да има достатъчно голямо мнозинство за оставане в Обединеното кралство. Но групата на юнионистите всъщност се състои от две отделни групи. Едната е много отдадена на съюза в кралството и напълно се идентифицира с него. Те са тези, които отхвърлят "Рамката от Уиндзор". Другата група е от по-умерени хора, на които не им допада много нестабилността, и заради Брекзит все повече се отдалечават от твърдолинейните юнионисти. Не е сигурно в дългосрочен план дали тези хора биха продължили да гласуват за Обединеното кралство, но към този момент повечето смятат, че референдум за обединение на Ирландия би бил дестабилизиращ. Със сигурност обаче се усеща промяна в нагласите, защото все повече хора говорят за обединена Ирландия, отколкото преди референдума за Брекзит."

В малкото ирландско градче Балина очакват президента на САЩ Джо Байдън. Предците на американския държавен глава са с ирландски корени и са били жители на това място. Снимка: АП/БТА

От 11 април започва четиридневно посещение на американския президент Джо Байдън (горд с ирландските си корени), в Северна Ирландия и Република Ирландия именно по повод 25-ата годишнина от Белфасткото споразумение. Поне 22-ма американски президенти имат ирландски корени, а преобладаващата част от тях са свързани точно със Северна Ирландия и най-вече с графство Антрим. Тук попадат имена като Андрю Джаксън, Андрю Джонсън, Гроувър Кливланд, Теодор Рузвелт, Ричард Никсън и Джими Картър - всички те имат връзки със северноирландското графство. В дългия "ирландски списък" са и други големи имена като Уудроу Уилсън, Хари Труман, Джон Кенеди, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30