Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде след изборите?

Веселин Стойнев и Георги Проданов пред БНР

2
Георги Проданов и Веселин Стойнев
Снимка: Савина Спасова

"Повтаряме едно и също. Всичко, което се случи, е предизвестено и разрешаването на проблема можеше да се случи и в предишния парламента, например с втория мандат". 

Това каза пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев и прогнозира, че ще има редовно правителство.

В предаването "Неделя 150" Георги Проданов, преподавател по политически науки в НБУ, изказа мнение, че трябва да има редовно правителство и това би трябвало да се случи максимално бързо:

"Със свикването на 49-ия парламент да има яснота кой ще реализира мандата. Т.е. нещата да се случат много преди формалното учредяване на НС". 

По думите на журналиста: 

"Когато се опитваш да постигаш обещанията си - съдебна реформа, антикорупционни закони, членство в еврозоната и Шенген, трябва да го правиш в условията на възможност да постигаш поне стъпки, ако стоиш като някакъв исихаст в ъгъла и искаш светът да дойде при теб, а ти да не отидеш при него, очевидно няма да постигнеш и най-малкото от това. Това е манталитет още от 90-те години, седесарски, много вкоренен в нашата политическа култура на една идейна чистота, пък останалото да става каквото ще. Хората, които избират промяната и реформите, трябва да търсят отговорност какво постигаме - как ПП-ДБ ще накарат ГЕРБ и  ДПС да правят това, което искат, защото са го поставили на дневен ред. Да, за 10 години постигнаха поне това, че никой не може вече да избяга от темата за съдебната реформа. Сега може би можеше да постигне нещо повече с преговори за правителство, но ако го оставят на хартиената коалиция, няма нищо да постигнат, дори Изборният кодекс няма да бъде променен".

Според Георги Проданов и в новия парламент ще се повтори отклоняването на отговорността от политическите формации и търсене на прикриване зад коалиция:

"Това, което е видно в последните няколко години, е, че политическият ни елит се е консервирал, той не се променя. ... Българинът иска промяна, която никой не може да формулира и да обясни точно каква е. И то рязка и бърза промяна. Затова на всеки следващи избори може да се появи ново предложение и затова на всеки следващи избори е забравено какво се е случило на предишните".   

Веселин Стойнев подчерта, че не вярно да се твърди, че "Възраждане" е постигнала националистическия таван:

"Погледнете избирателите на "Възраждане", това вече се превръща в една народна партия. Хубаво е, че както се е насъбрала като купа сено, така може и да се срине. Просто е необходимо лидерство. ... Политиците на безотговорността трябва да имат предвид, че ако ни накарат да ходим на нови избори, те ще са заедно с референдума на "Възраждане" и тогава тя ще бъде минимум втора политическа сила. И тогава съвсем безпринципно ще трябва да отидат всички при ГЕРБ, за да не е "Възраждане". Тогава няма да има никаква програма за общи действия, а просто, за да не е "Възраждане".  

Политологът изказа съмнение, че политиците гледат на "Възраждане" като на заплаха: 

"Съдейки по това, което чухме от политическите лидери през миналата седмица (след изборите на 2-ри април - б.р.), излиза, че ние през последната една година сме живели някъде другаде. Борисов излезе със същите думи и със същия начин на говорене, както след предходните избори. И ПП-ДБ излезе със същите послания, както преди. Нещата единствено се въртят около "Възраждане", но аз не мисля, че биха могли да нараснат още много"..

Проданов предложи формула на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, като коалицията на промяната вземе министерствата, които са корупционни, където се разпределят порции, а останалите останат за ГЕРБ - почти по равно ще се разделят така.

"Казват ние ще легитимираме ГЕРБ, нас ни е страх от ГЕРБ, а никой не е отишъл в пряк сблъсък с Борисов, за да видим дали е така. За мен ГЕРБ е изчерпана партия", коментира той.

Веселин Стойнев изтъкна, че ПП-ДБ не са успели да убедят хората, че те са следващите, които ще управляват България, а социологическите проучвания сочат, че хората търсят точно това.

Интервюто на Диана Янкулова с Веселин Стойнев и Георги Проданов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.



По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последния ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25