Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители и гости на Ловеч празнуват Цветница

За Ловеч Цветница е най-големият празник, който събира хиляди жители и гости на града с традиционните панаир на занаятите, национален събор на народното творчество, представяне на местни обичаи и много веселие.

Празничният ден започна с празнична света литургия, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в катедралата в центъра на Ловеч. Той благослови християните за големия празник днес, а те пък от своя страна отнесоха в домовете си осветени върбови клонки за здраве и късмет. Митрополит Гавриил поведе и празничното следствие от катедралата към Богоявленския мост, където беше пресъздаден ритуалът "По вода" или познат още като обичая "Кумичене". Момите, които са били вчера на Лазаровден, се събраха на моста и хвърлиха във водата на река Осъм своите венчета. Първо изплува в реката венчето на 16-годишната Дарина Добрева, която беше обявена за Кумичка или царица на празника.

"За мен този празник е нещо прекрасно, може би най-хубавият, времето е хубаво. Всичко разцъфва и ние сме като тези цветя, които разцъфват, и радваме хората", каза тя пред БНР.

В Ловеч се провежда Националният събор на народното творчество майстори занаятчии от цялата страна са разположили в своите шатри произведения на площада в квартал "Вароша" и по централния булевард "България". Традицията повелява всеки да закупи нещо и да отнесе в дома си за здраве и късмет.


Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. А