Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО не е преговоряло за безвъзмездно предоставяне на изтребители на Украйна

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности.

До момента реакцията на министерството повтаря позициите и на служебния отбранителен министър Димитър Стоянов, и на президента Румен Радев, според които даването на самолети би нарушило възможностите на армията да изпълнява задачите си. България очаква първите Ф-16 след 2025 година. А наскоро министерството реши да удължи летателния ресурс на Миг-овете и след 2023-а. Затова обяви търгове за двигатели и ремонт на двигатели.  

В последния Доклад за състоянието на отбраната Миг-овете са споменати в контекста на нуждата от възстановяване на летателната им годност. А в частта за подпомагане на Украйна се говори само за решението на 48-ия парламент за предоставяне на боеприпаси и въоръжение, медицински комплекти, участието в Доверителния фонд за Украйна на НАТО и европейската инициатива за Украйна. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парад на хвърчилата: Небето е необятно, там добиваш свобода

Около 40 деца от Силистра се включиха в петия Парад на хвърчилата, организиран от фондация "Човек, природа, здраве". Една от основните цели на организаторите е да се стимулират децата да излизат по-често сред природата. "Целта е децата да могат да добият свобода. Какъв е смисълът на хвърчилото - просторът, небето е необятно, там добиваш свобода,..

публикувано на 05.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Младеж се е предал в полицията в Германия за участие в нападение срещу кандидат за евровота

Младеж на 17-години се е предал на властите в Германия, като твърди, че е един от извършителите на нападението срещу евродепутат. Това съобщи германската полиция, цитирана от АФП и БТА. Младежът е отишъл в полицията в Дрезден и е заявил, че той е ударил Матиас Еке, водач на листата на социалдемократическата партия (ГСДП) в провинция Саксония за..

публикувано на 05.05.24 в 16:31
Изграждащият се затвор в Самораново.

Проблеми с водата в дупнишкото село Самораново

Вече два дни без вода е дупнишкото село Самораново. Според местните хора проблемът идва от изграждащия се в селото нов затвор, като комплексът , който вече е вързан за ВиК мрежата, ще създаде големи проблеми с водоподаването и водата няма да стига.  Показаха новия затвор в Самораново При довършителните работи в новия затвор се ползва вода в..

публикувано на 05.05.24 в 16:14

Руската армия с официално съобщение, че е превзела Очеретине в Донецка област

Руската армия съобщи, че е превзела село Очеретине (Очеретино) в Източна Украйна, предаде АФП. В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че войниците му "напълно са освободили" това село в Донецка област, северозападно от Авдеевка, която падна под контрола на руската армия през февруари. През последните месеци Москва редовно..

публикувано на 05.05.24 в 15:49
Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Без напредък на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа продължават в Кайро с участието на радикалното палестинско движение "Хамас". В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас" Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт Израел заяви, че ще изпрати делегация, ако получи отговор на предложението за 40-дневно примирие...

публикувано на 05.05.24 в 15:42
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден

Православните християни бяха поздравени за Великден и от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Видимо в добро настроение, след редовната си неделна молитва от прозореца на базиликата "Св. Петър" в Рим и в присъствието на хиляди богомолци на едноименния площад, папа Франциск отправи великденското си послание към тези, които отбелязват днес..

публикувано на 05.05.24 в 15:15
В катедралния храм

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник на празниците, тъй като утвърждава победата на живота над смъртта. Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослуженията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" снощи и в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 15:01