Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Едип и пророците" в Пловдивския драматичен театър

Снимка: Кремена Данева

Интригуваща премиера в Пловдивския драматичен театър тази вечер - дългоочакваната постановка "Едип и пророците" по Софокъл, с текст на Александър Секулов и автор на драматургичната композиция Диана Добрева. 

Този спектакъл слага финал на трилогията, която пловдивската трупа посвети на "Пътуващия човек". Началото беше поставено с брилянтния "Одисей", последва "Коприна" – станал първият български спектакъл, поканен на международната театрална олимпиада, която тази година ще се проведе в Унгария. 

"Сега, с "Едип и пророците" завършваме това своеобразно пътуване на човека към самопознанието – пътят на зрящия слепец до слепия прогледнал", каза Диана Добрева, която този път ще видим и на сцената в ролята на Йокаста. 

"Да работим експериментално и да се движим към намирането на някакъв, ако е възможно, по-друг театрален език, такъв беше подходът ми като режисьор, а дали сме успели в това - ще стане ясно след премиерата", каза Диана Добрева, която не скри, че и за нея, и за всички останали от екипа е било трудно. 

"Щастлив съм!", сподели директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев и добави, че "онова, за което мечтаехме в началото и не знаехме как ще се случи, най-накрая завършва по един изключителен начин". 

Това е текст, който е сътворен по онова, което ние знаем за Едип. Оригинален текст на Александър Секулов и той звучи титанично", подчерта Кръстев. 

Текстът е разказващ за проглеждането на сърцето. За просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и разбереш как и защо да си жив. За отместването на илюзиите, за разплитането на заблудите, за надникването към бистрия извор, където намираш смиреното си лице. 

Тази песен за възхитителния кураж да бъдеш човек е претворена на сцената от Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Борис Кръстев, Мартин Раков и Златко Шарков. 

В ролята а Едип цар ще видим Константин Еленков, който в реалния живот е син на Диана Добрева, превъплъщаваща се в Йокаста:

"Моето участие в този спектакъл е знаково. Става въпрос за едно особено енергийно поле. Разбира се, има голямо значение моята чисто кръвна връзка с Константин Еленков. Точно това енергийно поле на тази близост има значение като знак за спектакъла".

Спектакълът е творческо предизвикателство и за сценографа Мира Каланова, която подчерта, че черпейки от идеите на античността, е подходила към днешния ден чрез една, най-общо казано, сценографска инсталация. 

За автора на костюмите Марина Райчинова процесът на работа е бил сложен, но и много интересен, защото всички аспекти от спектакъла са създавани успоредно и са търпели промени. 

А целият екип на театъра не забравя да благодари на Фондация "Пловдив 2019", защото без тази подкрепа измеренията на тази трилогия нямаше да са същите. 

Репортаж на Кремена Данева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34