Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Анастасов: Това не е клуб по интереси, а сработка за оцеляване на ГЕРБ и ПП

Снимка: стопкадър bloombergtv.bg

"Когато не можеш да имаш общо управление, можеш да имаш общ проект и общи практически политики. Има отчаяние от безизходицата. Сред политиците се вижда трезво разбиране, че ако искаме да запазим демокрацията, трябва да се тръгне отнякъде. Неизбежно разумно се подхожда към нещата". 

Това каза пред БНР политологът Христо Анастасов. 

Според него от ГЕРБ трябва да докажат, че са евро-атлантическа партия, "при положение че подкопаваха тези устои на страната, като през годините, в които управляваха, пречеха за въоръжаването на България", а ПП трябва да докажат, че са витални и могат да правят нещо

"Това не е клуб по интереси, а сработка за оцеляване и на двете формации… При неуспех сега, то на следващи избори и двете формации ще изгубят".  

В предаването "Хоризонт за вас" политологът посочи, че предстои истински опит за сработка, "който ще бъде притиснат от чувството за натиск и волята да промениш нещо, като не оставяш властта в ръцете на президента" 
Интервюто на Снежана Иванова с Христо Анастасов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Изглед към сградата на британския парламент

Британските университети на среща, има 14 студентски лагера в пропалестинска подкрепа

Управителите на британските университетите  ще присъстват на спешна среща на Даунинг Стрийт, за да обсъдят антисемитизма, тъй като пропалестинските протести за солидарност продължават да ескалират в университетите в Обединеното кралство, като 10 студенти се заканиха да започнат гладна стачка. Риши Сунак  заяви по  врeме на среща на неговия..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в..

публикувано на 08.05.24 в 07:47

Радев на официално посещение в Азербайджан

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на своя колега президента Илхам Алиев. Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от..

публикувано на 08.05.24 в 07:39
Протест срещу изграждането на велоалея

И днес протест в центъра на столицата заради велоалея

Протестите за промените в движението в София се очаква са продължат и днес. Десетки хора се събраха снощи на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района, въведена от Столична община - заради изграждане на велоалея. Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата..

публикувано на 08.05.24 в 07:37
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 07:32

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в..

публикувано на 08.05.24 в 07:27