Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Начало на Рамазан Байрам. Тридневни чествания събират мюсюлманите в края на свещения месец

Снимка: Яна Боянова

Мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан Байрам с тридневни чествания.  Празникът започна рано тази сутрин с голяма молитва във всички джамии у нас. 

След това семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, на които се целува ръка и се иска прошка. Настъпването на днешния ден бележи края на свещения месец Рамазан, през който мюсюлманите не се хранят и не пият вода от изгрев до залез слънце.

"Празникът идва непосредствено след изпълнение на една от основите на исляма – постенето през месец Рамазан. 29 дни мюсюлманите постят. Този празник идва като израз, че сме успели да изпълним една от повелите на Всевишния. Постът и молитвите, които сме отправяли и подаянията, които сме дарили, ни правят по-съпричастни с хората, по-ясно да разбираме човещината – ключова дума, която ни връща към нас самите, причината, поради която ние сме сътворени – да служим на Създателя, а това означава в по-широкия смисъл да бъдем полезни едни за други, за цялото общество", разказва районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Това е най-хубавият празник за нас, каза Рахиме Тикалчева от село Требище, която отваря дома си в деня на големите приготовления. На всяка трапеза задължително присъстват баклава и други домашно приготвени сладки изделия, както и традиционни родопски храни

"Старите готвим за младите, да ни дойдат на гости, да искат прошка от нас, посрещаме ги. Ние ходим при по-възрастните. Много се тачи. Всички се прибират по домовете."

Рахиме е бивш кмет на Требище и винаги на Байрам посреща гости от близо и далеч, а за нейната баклава се говори в района. В миналото Байрамът се е чествал с много голяма празничност, свидетелства тя:

"По-оживено, големите села, но сега вече народът е малко по-свит, по-беден. Пенсиите не стигат, по селата няма работа, масово са навънка. Много сме намалели."

Съкровено споделя, че вярата е тази която ни е спасила в тежки дни на човешки изпитания.

"Трябва да се вярва, не трябва човек да бъде безверник. И природата ни наказва, когато не вярваме. Народът става безверен, озлобен. Младите трябва да се учат на вяра. Чиста вяра трябва да имаш."

В последния ден на празника в Требище жителите ще правят общ курбан за здраве и берекет - Всевишният да пази къщите, посевите и да няма градушки, пояснява Рахиме Тикалчева.

"Цялото село си помагаме, събираме си паричките, ще си колим курбанче. Имаме дарение. Моят внук, който е в Германия, реши да даде курбан за негово здраве и в помощ на селото."

По повод Рамазан Байрам, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов пожелава на вярващите мюсюлмани "натрупаната позитивна енергия през месец Рамазан да бъде споделяна", а празникът – да бъде споделен с нашите съседи, независимо от тяхната религиозна принадлежност.

"Посланието е да направим този празник да отеква повече в обществото, да стане по-осезаем, разбираем за цялото общество."

Дни преди празника в района на Кърджали пристигнаха от Турция наши изселници, за да бъдат с близките си.  Местните хора споделят, че заради инфлацията тази година Байрямът ще е много по-скъп от преди. В кърджалийското село Широко поле също посрещнаха Рамазан Байрам в местната джамия: 

"Там се молим за прошка! Заедно излизаме, ръкуваме се, искаме прошка", разказва кметът Шукри Шсмаил. Той твърди, че тази година за празниците има по малко завърнали се наши изселници от Турция. Отчасти това се дължи и кризата там и разликата в цените у нас.

По-малко гости посрещнаха и в чернооченското село Комунига. Местните хора също признават, че за посрещане на празника са дали повече пари.

Снимки в публикацията: Радостина Чернокова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излизат два комикса за незрящи

Утре в Националното читалище на слепите ще бъдат представени 2 комикса, адаптирани за незрящи. Поетът Иван Карастоянов е част от инициативата да се превеждат комикси за незрящи и хора със зрителни проблеми.  В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" той отбеляза, че само една българска авторка на комикси е откликнала на молбата им. Това е..

публикувано на 27.09.23 в 10:44
Руслан Борисов

Руслан Борисов: Там горе се чувстваш като един малък бръмбар около величествени скали

Руслан Борисов , известен като астролога Азарей, е и опитен любител планинар. Поредното предизвикателство за него са скалните масиви на Доломитите . "Това пътуване беше планирано да бъде около една седмица, на границата между Австрия и Италия, в онази част на Алпите , която хората познават като Доломитите.  Доломитите са много..

публикувано на 26.09.23 в 14:48

Обезлюдяването на България в огледалото на затворените и запустели училища

Обезлюдяването на България, отразяващо се в закрити и изоставени училища, е фокус на проекта "Образованието е придвижване от мрак към светлина" . С него страната ни  участва на 18-ото Архитектурно биенале във Венеция  след 15-годишно отсъствие. Проектът "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина" е изборът за Венецианското..

публикувано на 25.09.23 в 09:33
Шломо Леви

Шломо Леви: Аз съм 150 на сто българин

В  15-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" ще ви представя мечтата на един български евреин, който  иска да види Америка от дете, за да се разходи в Музеите й и да й покаже своите рисунки. Шломо Леви отдавна е познат в Европа чрез своите  картини , художествени изложби и оформления на многобройни международни..

публикувано на 25.09.23 в 06:20
кака Ани Александрова от Плевен

Ани Александрова от Плевен разказва приказки на децата, които не чуват

С различни прояви се отбелязва Международната седмица на глухите хора от 18 – 24 септември. Мотото на кампанията тази година е “Чупим бариери” и за първи път, освен в София, различни събития са организирани в Пловдив, Плевен, Стара Загора и Бургас. За една вдъхновяваща библиотекарка от Плевен Ани Александрова, която е отдадена на каузата разказва..

публикувано на 24.09.23 в 05:42

Навършват се 100 години от най-страшната дата в историята на Враца

На 30 септември се навършват 100 години от "най-страшната дата в историята на Враца".  Тя е свързана с опустошителния пожар в града, изпепелил 1/3 от него - най-достолепните градски квартали.  В пламъците загиват над 100 души.  Сред тях е и популярният  по това време в страната и чужбина фабрикант и производител на файтони Мито Орозов.  Огънят..

публикувано на 24.09.23 в 08:15
 „Нощ на Самоводската чаршия“

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите , които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта . Хиляди разноцветни ленти се спускат..

публикувано на 23.09.23 в 06:10