Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Петров не е изобретявал медикамент за лечение на хипертония

Проф. Иво Петров
Снимка: БГНЕС

Рекламата на чудодейни лекове в интернет обикновено обещава изцяло природно лечение на значими и често определяни от медицината като нелечими заболявания. Рекламата във Facebook и на различни сайтове обикновено е от името на компании, без обявен адрес и възможност за пряк контакт. Често, за да се докаже значимостта на подобни продукти се използва името на лекар, понякога известен на обществото. Макар в последните години различни разследвания да разкриха, че обикновено или няма такъв лекар, или е злоупотребено с нечие име, факт е, че тази практика продължава.

Една от мащабните реклами в последните месеци в интернет и в социалните медии е на поредния "лек" за сърдечносъдови заболявания, който се продава под търговското название Welltone. В тази реклама е замесено името на известен български медик - професор Иво Петров.

Твърдение: Проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертония и други смятани за "нелечими" заболявания 

Всички реклами на такъв тип продукти обещават  успешно лечение на редица заболявания като диабет, псориазис, хипертония, простатит и още, и още... Повечето от рекламираните лекове се представят като алтернатива на познатите в аптеките лекарства, зад които стоят фирми-производители с опит, отговорност и признати от световната медицинска наука. 

Ако се доверите на рекламата, единственият начин да бъде закупен продукта е купувача да оставите име и телефонен номер, като обикновено след няколко минути следва обаждане на представител  на  фирмата, чието име е идентично с това на  продукта.

Welltone е рекламиран като медикамент, обещаващ алтернативно лечение на социално-значими заболявания, без никакви странични ефекти заради предимно билковите му съставки.

С името на медикамента е създаден и сайт за поръчки със секции на различни езици.  

Никъде в сайта, продаващ продукта, не се споменава кой е създал медикамента, къде е тестван лабораторно, нито се уточнява документ за разрешена употреба и търговия.  

В страница на онлайн търговеца във Facebook от няколко месеца се тиражира интервю с професор Иво Петров, един от най-известните български кардиолози, медицински директор на сърдечносъдовия център в Аджибадем Сити Клиник и съпредседател на Българското дружество по интервенционална кардиология.

Във Facebook интервюто с проф. Иво Петров  е представено като публикация  в сайта nova-bg.info, който обаче е недостъпен, и брандирано с логото на Нова телевизия. Твърди се, че: "Професор Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане!....То удължава живота с 15-20 години, добавя енергия и отпуска. След такова пречистване на кръвоносните съдове се лекува хипертонията и много други смятани за "неизлечими" заболявания...Безопасен като билков чай".

Тъй като рекламата твърди, че въпросният медикамент е изобретение на реален български кардиолог и съдов хирург, с истинска негова снимка, потърсихме самия професор Иво Петров. 

Пред БНР той заяви: "За мое огромно съжаление нито аз, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, каквото се твърди в това измислено интервю". 

Професор Петров посочи свои притеснения, свързани със състава на този продукт: "Когато се лъже за нещо, може да се излъже за всичко и аз имам опасения, че както може да се излъже за потенциалния му ефект, така може да се излъже и за състава му....и нищо чудно да има в състава му и вредни съставки, което увеличава риска за хората".


Посредством БНР проф. Петров отправи призив към хората да не се поддават на фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител.

Изходът от подобни ситуации, според него е да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани.

Професор Иво Петров посочи, че и в други подобни случаи е подавал сигнали до правоприлагащите органи- прокуратура, МВР, ГДБОП.

"Фалшификациите намират благоприятна почва, именно когато имаме голяма надежда. Това, което се случва в последните години, е това, което се очаква в периоди на криза…Аз още веднъж, настоятелно призовавам хората да не се поддават на такива фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител...Проблемът с тези, които създават такива фалшиви новини те нямат лице. За съжаление и интернет регистрацията им постоянно се мени - от Панама през Намибия, през Русия и де факто нашата правораздаваща система е абсолютно безпомощна. Може би единственият начин е да се създава филтър. Трябва да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани", заяви още проф. Петров. 

Заключение

Твърдението, че проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертонията и много други значими заболявания” е НЕВЯРНО. Според видния български кардиолог става дума за мащабна измама, а дори и престъпление. Пред БНР той посочи, че "нито той, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, за което се говори в това измислено интервю". 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км. Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55