Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации "заедно с теб" за пациентите в тежко състояние: Не ги искат, защото харчат много публичен ресурс

"Майка ми беше подритвана от болница на болница". Случаят на рапъра Кристо - сол в раната на здравеопазването

"Ако аз не мога да отида при лекар, който да поеме отговорност, къде да отида – в пожарната ли?", възмущава се Христо Балабанов

Снимка: Ани Петрова, БНР

Защо пациенти в тежко здравословно състояние се прехвърлят от болница в болница, докато накрая бъдат оставени да се оправят сами и да търсят спасение в чужбина? Въпросът е на рап-изпълнителя Христо Балабанов – Кристо, който преди няколко седмици публикува призив за спешно кръводаряване за неговата майка, заради тежкото й състояние. Мариана Балабанова е била разкарвана между няколко столични болници, докато й поставят диагноза левкемия. На по-късен етап се оказва, че страда от рядко заболяване, отключено след прекаран Ковид и диагностицирано от хематолога проф. Чавдар Ботев. Жената вече се лекува в Турция. Според сина й това е спасило живота й. 

От личния лекар през няколко столични болници, прехвърляне между различни специалисти, назначаващи различно лечение, нужда от кръводарители за специфична процедура и финал - лечение в чужбина – този път изминават Мариана Балабанова и нейният син Христо, за да спасят живота на жената. Историята беше разказана отново на пресконференция с участието на хематолога Чавдар Ботев. Той твърди, че в МВР болница са диагностицирали Балабанова с левкемия, а самият той открил, че жената страда от рядкото заболяване Синдром на Мошковиц. Този случай повдига темата за национален разговор – какво се случва с пациентите с тежки случаи в нашата здравна система, заяви Христо Балабанов. 

"Майка ми беше подритвана от болница на болница, в изключително тежко състояние и накрая се принудихме да отидем в чужбина, защото тук никой не ни реши проблема. Не само не ни решиха проблема, унизиха ни, обидиха ни с цинично отношение, потиснаха ни психически и не ни дадоха решение. Сгрешени диагнози – явно диагностиката куца. Познания за този тип заболявания и адекватна реакция, което също го няма. Голям проблем се оказва и човешкият морал и отношение към най-тежките случаи. Когато имаш най-много нужда от лекар, ти казват – ние не можем да поемем отговорност. Ако аз не мога да отида при лекар, който да поеме отговорност, къде да отида – в пожарната ли?"

Да се увеличи финансирането на клиничните пътеки за палиативни грижи – това призоваха от пациентската организация "Заедно с теб" във връзка с повдигнатия проблем какво се случва с пациентите в тежко състояние в здравната ни система. Пенка Георгиева потвърди, че тези хора се разкарват от болница в болница. 

"Ние получаваме десетки такива сигнали. Не ги искат, защото харчат много публичен ресурс, а тъй като тези лечения са продължителни, дори да има някакви спестени средства семейството, те свършват. Публичният ресурс, който харчат, е голям, а финансирането от НЗОК е малко и тези хора най-често са изхвърляни на грижите на близките, а близките не могат да се справят – нито финансово, нито медицински. Държавата от години нехае относно палиативните грижи."

Заболяването Синдром на Мошковиц е животозастрашаващо, в същото време е рядко и трудно се поставя диагноза, което означава и висока смъртност, невинаги дължаща се на самото заболяване предвид усложненията, до които води то. Това разказа за "Хоризонт" Йоана Янакиева, председател на Българско сдружение "Синдром на Мошковиц". По думите й няма статистика колко българи страдат от болестта. Смята се, че четирима души на милион население годишно се диагностицират с нея. 

Поставянето на диагнозата е ключово, подчерта тя.

"Трудно е поставянето на диагнозата, тъй като при различните пациенти може да протече по различен начин, симптомите на заболяването. По този начин пътят на пациента е много различен. Това важи предимно за новодиагностицирани пациенти. Ако те не попаднат при хематолог, поставянето на диагнозата закъснява, изходът често може да бъде летален, тъй като заболяването прогресира изключително бързо и е съпроводено с много усложнения. За пациенти с това заболяване, които са в остра фаза, когато имат такава симптоматика, на първо място трябва в най-спешен порядък да се направи плазмафереза. За щастие в България има обучени специалисти. Тази процедура се извършва в София, в клиники във Варна и Пловдив. Въпросът е да се знае точната диагноза."

Според Йоана Янакиева е важно да се знае колко са пациентите с това заболяване, как и къде се лекуват, както и да има общи насоки за лекарите как да провеждат лечение.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16