Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димана Праматарова: Математиката е красива и е навсякъде

"Това, че се състезавам с най-добрите, ме обогатява"

Димана Праматарова
Снимка: Кремена Данева

Деветокласничката от Пловдив Димана Праматарова се е посветила на своето призвание – математиката.

Димана има зад гърба си множество награди от състезания у нас и по света, но една от най-ценните ѝ победи е тази нa мeждунaрoдния финaл нa Амeрикaнcкaтa мaтeмaтичecкa лигa, когато е била само на 12 години. Последният ѝ успех е трето място в Националното зимно математическо състезание. 

Още на прага на училищното образование Димана се записва във втори клас в „Академия 21. век“, където обучението ѝ преминава на друго ниво, а в следващите години талантът ѝ бива забелязан и на много от международните турнири. Тя самата откроява участието си в  мeждунaрoдния финaл нa Амeрикaнcкaтa мaтeмaтичecкa лигa.

"Форматът беше много по-различен от сегашните, на които ходя. Бяха няколко модула с бързо решаване на задачи – например 80 задачи за 10 минути."

Математическите състезания, които вече са част от живата на даровитата пловдивчанка, не я притесняват. С всяко следващо участие тя става по-мотивирана. Помагат ѝ и преподавателите в математическата гимназия Кремена Симеонова и Мариян Милев. Имаме две школи и подготовката е сериозна, разказва Димана.

"Това, че се състезавам с най-добрите, ме обогатява", убедена е деветокласничката от пловдивската Математическа гимназия.  

Тя не гледа на математиката само като на конкуренция със съучениците си, а по-скоро като на предимство.

Светът на математиката е много сложно устроен, твърди Димана и точно това я провокира да навлиза все повече в него. По думите ѝ има красота в математиката и тя е по-скоро в логиката, не в числата.

"Колкото повече порастваме, толкова по-малко числа виждаме. Много сложно изглежда, но точно това ми харесва в нея – тя е сложна, може да мислим с дни над една задача. Математиката е навсякъде."

Гледайки напред в бъдещето, Димана споделя амбициите си – близки и далечни. Преди два месеца талантливата тийнейджърка успява да се класира на трето място в Националното зимно математическо състезание, което определя като доста трудно. Тя обаче е доволна от представянето си, защото тези състезания се използват за подбор за международните състезания, както и за европейската международна олимпиада за момичета, чиито резултати се признават от много колежи.

Димана иска да преподава знанията си на хора и да учи децата.

Това лято смята да се занимава с малките възпитаници на Математическата гимназия, които ще имат различни извънкласни форми в училище. 

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04