Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Йовчев: Троян е атрактивно място за живот и работа, Общината цели да привлече още млади хора

Град Троян
Снимка: Венета Николова

Община Троян е с най-ниската безработица в област Ловеч от години. Всяка година се разкриват нови производства и се разширяват вече съществуващите. Най-голям дял има мебелното производство. Регистрирани са над 300 мебелни фирми.

Проблемът с кадрите обаче е много гореща тема, обясни Христо Йовчев, собственик на най-голямото мебелно предприятие в Троян, председател на Консултативния съвет по икономическите въпроси към кмета на община "Троян" и член на Националната браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

"Трябва да се започне с подготовка на кадрите още от най-ранния образователен процес, да се мине през професионалните гимназии и когато тези хора дойдат в някоя индустрия,  да бъдат подготвени".

Той обясни, че бизнесът работим добре с професионалната гимназия, но и там има недостиг на деца.

"Дуалното образование е една ефективна стъпка. То съществуваше в България през 80-те и 90- те години и показваше положителни резултати. Индустрията се радваше на добре подготвени кадри. Но все още има какво да се желае като  отношение на учениците и родителите им".

Средните заплати в бранша са между 1400 – 1600 лева, посочи Йовчев. 

"Но е важна и удовлетвореността от труда. Един добър живот в малкия град не е по-лош от този в големия. Интересът към Троян доказва, че е много атрактивен като място за полагане на труд".

Христо Йовчев посочи, че община "Троян" предприема редица мерки, за да привлича инвеститори.

"Има бързо придвижване на документи, свързани с проекти. Дава се и възможност за разглеждане на терени, които могат да бъдат предоставени за производства. Общината показа и интересен проект за изграждане на младежко градче".

В Троян всички общински търговски дружества са приключили 2022 година с печалба. 

Най-голяма за 2022 г. при  общинските дружества  в Троян е балансовата печалба на многопрофилната болница, съобщи Борис Борисов – директор на дирекция „Общинска собственост“ .

„Многопрофилната болница за поредна година  приключва с балансова печалба 185 хил. лева, при средносписъчен състав 190 човека, като инвестициите, които те са извършили са в размер на  239 хил. лева.

ВИК „Стенето“  приключва с балансова печалба след приспаднат данък 67 хил. лева като са извършени инвестиции в размер на 924 хил. лева.“

С балансова печалба миналата година  са приключили и дружествата  „Общински пазари“ – 77 хиляди лева и Националното  изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак – 13 хиляди лева.

Цялото интервю на Пламен Христов с Христо Йовчев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за нас е не само празник. Той е памет, той е благодарност, той е признание". В празничния ден..

публикувано на 11.05.24 в 15:37