Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще протече церемонията по коронацията на Чарлз Трети?

Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 6 май целият свят ще следи внимателно коронацията на британския крал Чарлз Трети. Той наследи трона от майка си кралица Елизабет Втора, която почина през миналата година. 

Феновете на монархията ще могат да вникнат дълбоко в традициите, обясни Веселин Паунов, кореспондент на БНР във Великобритания

"Има обаче и нещо ново по темата, а това е, че на антимонархически групи ще бъде позволено да протестират в деня на коронацията. В сила обаче влезе и Законът за обществения ред, който ще позволи на полицаите да се разправят с демонстранти, които се опитват да нарушават грубо обществения ред".

Популярността на монархията, изненадващо, се е увеличила през последния месец, посочи Паунов.  

"61% от британците одобряват Чарлз Трети и смятат, че той ще бъде добър крал. Милиони хора по цял свят ще наблюдават коронацията. Той ще стане 40 - ят монарх на Острова, след онази далечна 1066 година. Макар и да не се очаква всичко да е в същия размер, както при коронацията на неговата майка през 1958 година, ще бъдат използвани костюми на повече от 1000 години. Те ще бъдат наблюдавани от минувачите. Говори се, че ще бъде много пищно, много светло, много помпозно". 

На практика  церемонията ще започне много рано сутринта в събота, обясни той. 

"Още в шест часа по Гринуич, с отварянето на трасето, по което ще мине процесията от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Хора вече са на палатки в околностите, в трепетно очакване на този момент, за да могат да вземат по-предни места. Вече са издигнати трибуни с места за сядане за някои по-специални гости, като ветерани от въоръжените сили, представители на националното здравеопазване и социалните грижи, а самата професия тръгва в 10 и 20 часа по Гринуич, за да стигне до 11 часа в Абатството."

Чарлз и Камила ще бъдат в каляската от диамантения юбилей на Елизабет Втора, а не с по-старата и по- неудобна златна каляска, разказа Веселин Паунов.  

"В Уестминстърското абатство се поканени 2200 високи гости, сред които има представители на 203 държави и 100 държавни глави, много представители на монархии. Интересно е къде ще седи принц Хари в Уестминстърското абатство. Според информацията, той ще бъде на около 10 реда по-назад от  най- близките на краля и на кралицата консорт" 

Церемонията има 5 фази, обясни Паунов. 

"Първата е така нареченото признаване на Чарлз. Той ще бъде обявен за неоспорим крал, след което ще има възгласи "Боже, пази краля",  ще звучат фанфари. Следва самата клетва и помазването. Четвърта фаза е поставянето на короната на главата му. Последната фаза е сядането на краля на трона или по- скоро поставянето му на трона. Службата трябва да приключи като кралят и кралицата приемат светото причастие. Тогава много благородници ще коленичат пред него."

Подобна процедура ще има и за самата Камила, която ще стане кралица.


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:36

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица. През миналата седмица закритият СУПЦ в Горна Оряховица на два пъти беше запален...

публикувано на 03.06.24 в 16:31
Служебният министър-председател Димитър Главчев граничния пункт

Премиерът: Засега няма решение президентът да представлява България на срещата на НАТО

Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и 4-ме министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на трите български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09