Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левицата!" дискутира състоянието и перспективите пред местните власти

Костадин Паскалев: Въпросът за финансирането на общините е ключов за държавата

Райна Йовчева: Липсва визия и планиране за развитието на общините

Костадин Паскалев (вляво) и Валери Жаблянов (вдясно) от коалиция "Левицата".
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Левицата!" събра съмишленици на дискусия за състоянието и перспективите пред местните власти в контекста на предстоящите избори за кметове и общински съвети наесен. 

За левите стандарти в местната политика говориха участниците в дискусията за местната власт. Сегашното положение за мястото и ролята на общинските власти не отговаря на вижданията на "Левицата!" и това ясно беше очертано от Костадин Паскалев, който като бивш кмет на Благоевград и министър на регионалното развитие и благоустройството е видял как изглеждат проблемите от двете страни. 

Спрян е процесът на децентрализация, държавата разпределя субсидиите непрозрачно и политически мотивирано и това трябва да се промени, коментира той. Според него държавата прехвърля на общините задължения, без да осигурява финансовата им обезпеченост. А финансовият недостиг на общините предопределя ниско качество на услугите, подчерта Паскалев. Той добави също, че се задълбочава изоставането на едни райони за сметка на други. По думите му въпросът за финансирането на общините е ключов за държавата

Валери Жаблянов беше категоричен, че сега проблемите на общините едва ли не всички очакват да се решават в София и това трябва да се преобърне. За каква собствена инициатива може да става дума при тази финансова зависимост, попита той.

Райна Йовчева, която известно време беше областен управител на Хасково, посочи, че само 65 процента от европейските средства в досегашния период са стигнали по предназначение и са усвоени. От тях 30 процента са финансовите корекции.

Две години и половина от началото на новия програмен период сме усвоили 0.54 на сто от 18-те млрд. общо, от които може да се възползваме по него. Немощ на управленско и институционално ниво са изводите на Райна Йовчева, според която липсва визия и планиране за развитието на общините.

"Запълват се дупки, работи се на парче. И така общините ни вървят назад", каза Йовчева пред участниците в дискусията на "Левицата!" за предизвикателствата пред местната власт в контекста на изборите за кметове и общински съвети наесен.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото оборудване. Към училището в Трекляно, което е със статут на защитено и в него учат 36 деца в смесени..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за радиолюбителска дейност.  Разрешението се издава след успешно положен изпит, който се провежда към..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07