Единайсетото издание на многолюдното събитие тази година е под мотото „Да на българското производство!“. Според данните на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, организатор на събора, за година стадата с овце у нас са намалели с 9 на сто. Овцевъдите разказаха:
„Марин Маринов от Велики Преслав съм, отглеждам 540 овце. Аз постоянно ги намалявам – от 1500, защото липсва работна ръка. Мандрата ни плаща млякото на два лева, коректни са. Вълната ми е абсолютен разход, защото не можем да я запалим, не можем да я изхвърлим. Вълната ми е около 4-5000 лева на година разход . Месото е 9 лева на килограм живо тегло на едро и 10 лева на дребно. Успях да продам всичко“.
„Светла Бахова съм, от Веселие, община Приморско. От 13 години отглеждаме 300 каракачански овце и на това ниво са от три-четири години, това е оптималното, което едно семейство може да отгледа. Пазар има, цените са сравнително ниски, но се намират потребители. Гледаме овцете от любов към животните основно“.
По време на сбора на овцевъдите има фермерски състезания по доене и стрижба, по майсторско обезкостяване на агнета, ще бъде определена и козата с най-дълга козина.
Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на родни овчи и кози продукти директно от фермата. Своята продукция предлагат 30 производители, цените са нагоре:
„Теодора Вълова съм от Писарово, Плевенско. Отглеждаме 1000 овце, затворили сме цикъла, произвеждаме кашкавал и сирене от овче мляко и овче кисело мляко. Инфлацията се отрази доста зле на всички колеги, засегна и крайния потребител. Овчият кашкавала е 28 лв./кг, кашкавалът от краве мляко е 25 лв./кг. Овчето сирене е на 20 лв./кг. Кравето сирене е на 18 лв./кг. Горе-долу 30-40 % е ръст нагоре в цената“.
На събор не може без чеверме. Майсторите не успяват да го обезкостят, тавите се разпродават за минути:
„Николай Луканов съм от Смолян, приготвили сме хиляди чевермета. Сега печем над 40 чевермета. Агнето трябва да е 20-23 кг, да е по-дебеличко, за да си остане сок в него и да има какво да печем. На външни условия се пече 8 до 12 часа, ако е на камина е 3-4 часа. Цената е 6,50 лв. за 100 грама или 65 лева за килограм чеверме, обезкостено с малки кокалчета в него“.
Край Петропавловския манастир се провеждат и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Има кулинарни зони, където врят чорбици, пекат се баници, разказва леля Дешка от Горно Драглище:
„Убави моми са сътворили клинове, баници, пататници, боб с манатарка, агнешка чорбица. Много емоции и усмивки. Пълни ми душата, защото всички са усмихнати. Пожелавам да сме смирени и да си прощаваме, това е най-важното, за да ни е мирна душата. Ние сме сърцатата група“.
До сърцатата група посетителите може да видят как се меси кашкавал:
„Мина Върджиева съм и правим кашкавал, както едно време са го правили овчарите на поляната. Между 6 и 7 литра овче мляко влиза в 1 кг кашкавал. Зреенето вече е въпрос на вкус. Хубаво е да зрее поне 40-50 дни. Хубавият балкански кашкавал се оставя 2-3 месеца, но зависи с каква закваска се работи. Може да го ядем абсолютно пресен, което се казва гьобек, или зрял. Вече има много голям интерес към домашните храни. Затварянето на цикъла е единствения начин за оцеляване на малкия и средния фермер“.
На събора е и пазителят на старото мандраджийство в Родопите Салих Паша от село Бориково:
„Правим брънза сирене. Подсирили сме го, но не е готово още. Не трябва да го прегряваш. Изпуснеш ли го, това, което е отдолу, скърца като го ядеш. При нас на кого да продаваш, мечките са повече от хората. Държавата помага на нас, старите майстори, земеделски производител съм, но защо в Гърция помощта е два пъти повече и защо те имат право да излязат на пътя да продават, а аз – не?“.
Много фолклорни изпълнения, нестинари, детска творителница, изложби за бита и традициите на овчарите допълват атракциите на събора. Тук са и над 70 занаятчии – майсторката на фолклорни кукли като Мария Робева от Горна Оряховица, кожарят Денислав Денев от Силистра, майсторът на гайди Илия Очиков от Чепеларе.
Съборът на овцевъдите край Петропавловския манастир продължава до 8 май, включително.
Среща със собственици на животновъдни обекти и проверка за безстопанствени животни е насрочена за днес в Община Дупница - от 10 ч. Стадо от над 300 полудиви коне върлуват из района, като вече стигат и до Радомирско - на 20 километра, каза кметът на Дупница Първан Дангов. В срещата ще участват представители на Областното Пътно управление..
Пресслужбата на Светия престол съобщи за напредък в състоянието на папа Франциск, хоспитализиран от 14 февруари в римската болница "Джемели", където му бе поставена диагноза за двустранна пневмония. В прессъобщението на Ватикана се казва, че: "Клиничните състояния на Светия отец са стабилни. Кръвните изследвания, оценени от медицинския..
С Путин се преговаря, когато имаш мускули, имаш сила и си единен със съюзниците. И това ще се опитат да направят френският президент и британският премиер днес на среща във Вашингтон с Тръмп , коментира бившият дипломатът и политик Стефан Тафров в интервю пред БНР. "По-важното е, в тази ситуация европейските лидерите и България да запазят..
Най-големият карнавал в Кипър, който по традиция се провежда в крайбрежния град Лимасол, започва днес с рекорден брой участници. В продължение на 11 дни, до началото на Великия пост, празнични събития и настроение ще има на много места в страната. Карнавалът в Лимасол тази година е обновен, по-динамичен, пълен с иновации и уникални..
От днес на територията на цялата страна започват масирани проверки от смесени екипи на БАБХ, НАП и КЗП . Това се прави във връзка с мерките, предприети от правителството за скъсяване на веригата на доставките и елиминиране на нелоялните практики при хранителните стоки, съобщават от БАБХ. Засиленият контрол ще обхване всички търговски обекти, в..
Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Тонино Пицула и докладчикът за Косово Рихо Терас ще представят проектодоклади за напредъка на двете страни по пътя към членство в Европейския съюз, предаде БТА. Преди дни хърватската депутатка Ясна Войнич поиска от Европейската комисия да включи в следващия доклад за напредъка на Сърбия "реч на..
Президентът Румен Радев ще отличи с орден "Стара планина" - първа степен професор Кирил Топалов за изключително големи заслуги в областта на науката и обществената дейност, и Георги Йорданов - за изключително големи заслуги в областта на българската култура и изкуство. Държавният глава ще удостои още Людмил Ангелов с орден "Св. св. Кирил и..
Тревожното е, че ученици в прогимназиална възраст използват вейпове. Това заяви пред БНР Асен Александров, директор на 51-во училище в София,..
" Европа ще се тръмпизира, въпросът е дали ще се тръмпизира докрай ". Това заяви пред БНР журналистът Мария Спирова, която живее в Лондон. Според..
Работим заедно с ИНСАЙТ на СУ "Св. Климент Охридски" по обновяването на суперкомпютъра ни "Дискавърър" и заедно кандидатствахме за създаване на..