Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови проверки в хотелите и ресторантите в Кипър за условията на труд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър започват масови проверки в хотели и ресторанти за спазване на трудовото законодателство, със специален акцент върху осигуряването на безопасни условия на работа, съобщи социалното министерство. Сериозен проблем за хотелиерите в активния туристически сезон остава недостигът на персонал.

Кампанията на социалното министерство за проверки в туристическия сектор цели да се намалят нарушенията на условията на труд през активния летен сезон и да се избегнат опасни инциденти с работещи в най-напрегнатия период на острова.

Най-големите рискове, които инспекторите посочват, са свързани с работа в кухните в хотелите и ресторантите. Те предупреждават за възможни трудови злополуки, причинени от режещи предмети, горещи повърхности, преобръщане на рафтове и падащи предмети от тях, както и биологични опасности.

Като рисков фактор се оценява и намаленият персонал в хотелите и ресторантите при увеличаващата се натовареност на работата заради засилващия се туристически поток.

Браншът изпитва недостигът на служители като цяло и специално на квалифицирани кадри, хотелиерите са принудени да наемат хора без умения, за чието обучение няма достатъчно време в започналия сезон, алармираха от регионални хотелиерски организации.

Малък брой бежанци от Украйна, които живеят в района на известния курортен център Агия Напа, вече са започнали работа, съобщиха от регионалната хотелиерска асоциация. Тя обаче уточни, че наетите са напълно неквалифицирани кадри, като в момента се обучават.

Според хотелиерите много голямата липса на кипърски работници за персонала в туристическата индустрия е сериозен удар върху качеството на предлагания туристически продукт на острова.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26

Изгоря търговски център във Варшава

Търговски център в полската столица Варшава с 1400 магазина почти напълно изгоря при пожар. Властите изпратиха текстови съобщения, за да предупредят жителите на полската столица да си останат по домовете със затворени прозорци. Няма данни за пострадали. Моловете и големите магазини обикновено не работят в неделя заради забрана, наложена от предишното..

публикувано на 12.05.24 в 13:22