Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дроздстой Стоянов: Превенцията е път към ограничаване на рисково поведение сред децата

"Затваряне в себе си и влошаване на успеха са тревожни сигнали"

Снимка: стопкадър bTV

"Случилото се в Сърбия е в резултат на подмяна на ценностите, силно катализирана с участието на социалните медии, и в пречупване на ценностите в режим на неолиберално и твърде плуралистично разбиране на свободата". 

Това каза пред БНР проф. д-р Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия. 

И допълни, че мерките, които се предприемат в Сърбия, са по-скоро пожарогасене и са предприети ад хок в аварийна ситуация

"Здравият подход към ограничаване на всяка форма на рисково поведение в тази възраст е превенцията. В нашата страна подход за скриниране на рискови поведения и форми на опасни поведения сред подрастващите официално няма. Има редица препоръки. Мерките, които могат и трябва да бъдат взети, не могат да се осъществят в спешен порядък. Стратегически решения и политики не се осъществяват по спешност, а след дълбоко преосмисляне. Такива решения трябва да бъдат прокарвани внимателно, да бъдат подкрепени от широка експертна група и да бъдат налагани чрез междусекторни политики". 

В предаването "12+3" проф. Стоянов посочи, че националната стратегия за психично здраве и планът за нейното приложение са били програмен документ, видял бял свят преди повече от две години и половина и приведен в действие преди около девет месеца. 

"Стратегията има и твърди, и меки мерки. Инвестиране в наличната инфраструктура не може да реши проблем като този, тай като е насочено към битов комфорт. Превенцията на форми на обществено опасно поведение е свързана с меки мерки - законодателни инициативи. Те изискват много внимателно съгласуване на междусекторните политики. Политиците се изкушават постоянно да демонстрират волята си със строително-ремонтни дейност, с увеличаване на заплатите, което обаче се случва избирателно. Акцентът върху този клас мерки е несъразмерен". 

По думите му системата на образованието в сътрудничество със системата на здравеопазването трябва да поеме отговорност за психичното здраве на децата

"Сериозният проблем, за който трябва да се безпокоят родителите и да търсят специализирана помощ, е затваряне в себе си, влошаване на академичния успех, загуба на съществували интереси, възникване на натрапливи идеи, хипохондрични прояви. Това са индикатори, че в бъдеще може да се развие голяма психична болест, която да доведе до деградация на личността". 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. д-р Дроздстой Стоянов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница“ на АМ "Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС.  На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип.  Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на Административния съд - София град, което спря реорганизацията с аргумента, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май, от 13.00 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в Народното събрание, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. 

публикувано на 17.05.24 в 11:06

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

" Почистването тази година ще е на река Драговищица . Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката ". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се състои утре . Сборният пункт е на моста на село Драговищица в 9 часа сутринта. Осигурени са чували и..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрофа край Аксаково. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.  Мъж е загинал, а двама души са..

публикувано на 17.05.24 в 11:01
Благороден елен

Със 7% се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони у нас

В България в момента има над 41 000 благородни елена, 142 000 сърни и 50 000 лисици. Това сочат резултатите от пролетната таксация на дивечовите запаси. Анализът на данните от таксацията сочи, че запасите на едър дивеч постепенно нарастват. Със 7 на сто се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони. Запасът от..

публикувано на 17.05.24 в 10:44