Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-посланикът на Украйна Анна Тертична:

Да си готов всеки момент да станеш жертва - това е ежедневието в Украйна

Снимка: ЕК

В Деня на Европа Украйна е уверена в европейското си бъдеще и се надява скоро да започнат предприсъединителните преговори с Европейския съюз. В интервю за БНР заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична разказа за развитието на войната на Русия срещу Украйна в последните 15 месеца и различните фронтове, на които се води тя, включително чрез специални информационно-психологически операции. По думите й, за да спечели Киев е необходим кураж от украинския народ и силна международна подкрепа.

Г-жо Тертична, каква е ситуацията в Украйна в момента? Вие до неотдавна сте били в Киев преди да дойдете в посолството в София.

Ситуацията в Украйна след 24 февруари 2022 година е напълно различна от това, което сме чели за предишните войни, които преживя Европа през XX век. (...) Това е нашето ежедневие – да си готов всеки момент и ти да станеш жертва, и твоите близки. 

Как един човек дели деня си между дома и мазето, между дома и убежището? 

В определени моменти, хората вече изключват основния инстинкт за оцеляване и дори не слизат до мазетата, когато вече си изморен от постоянно бягане насам-натам. В началото на активната фаза на войната хората повече внимаваха към въздушните тревоги.

Но как това на практика сега се случва? Имаме специални приложения в мобилните си телефони, които ни информираха за началото на ракетните обстрели или атаките с дронове. След едно такова съобщение ти вече следиш къде влиза ракетата или дрона, в коя област, как се движи, траектория и преценяваш колко време имаш да отидеш до мазето или убежището.

Имаше такива ситуации, в които трябваше по 5-6 часа да стоиш в такива специални помещения, особено когато Русия изстрелваше по повече от 100 ракети за денонощие. Всеки ден научваме за нови и нови разрушения на цивилната инфраструктура. Всичко това се събира като доказателства за Международния наказателен съд. 

Новият посланик на Украйна в България Олеся Илашчук преди около месец връчи акредитивните си писма на президента и официално оглави посолството. В тази връзка ориентирахте се вече в ситуацията в страната и какво очаква Украйна от България?

Г-жа посланик Илашчук встъпи официално в длъжност и много активно започна работа и контакти с политическото ръководство на Република България. Това, което имаме като подкрепа, изказана на всички нива, България стои зад международните принципи за зачитане на териториалната цялост на Украйна. Ние, като държава, сме много благодарни и признателни на България и българския народ за оказаната политическа, икономическа, хуманитарна и отбранителна помощ  и по-специално за помощта на украинските граждани, които намериха временна закрила в Република България. Според последните данни, това са около 70 000 украинци са тук.

Знаете, че България е нещо като хъб за фалшиви новини и дезинформация по отношение на войната. Руският наратив често безкритично се разпространява както от някои медии, така и понякога от официални лица. Според вас до каква степен трябва да бъдем бдителни, за да не разпространяваме фалшивата информация?

Не бих казала, че България е хъб. Мисля, че такива хъбове има във всяка една държава. Целта на Русия, която искаше Украйна и украинският народ мирно да приемат специалната операция за денацификация и демилитаризация, се провали, защото украинците не повярваха и вече бяха съвсем узрели и знаеха какво носи такъв тип освобождение - през 300 години от братската любов и 70 години участие в Съветския съюз с тези репресии и всичко, което беше направено срещу украинския народ. Тук специално искам да благодаря на България за приетото решение за признаване на Гладомора срещу украинския народ 1932-1933 г. като акт на геноцид. Днешната война срещу Украйна показва, че методите са почти едни и същи.

Кои са най-устойчивите наративи и фалшиви информации в Украйна?

Всички знаят не само в Украйна, но и по света, че първият наратив беше, че Украйна ще падне за три до четири дни, защото няма как да противодейства, няма армия и всъщност няма държава, тя се  е провала и всички само чакат руските войски да дойдат и ще ги посрещнат с радост.

Благодарение на нашите медии и благодарение на доброто ниво на цифровизация и дигиталните технологии имаше система за ранно предупреждение за такива форми на специални психологическо-информационни операции. Хората, първо, разбираха, че това не е истина и второ, започнаха да се обединяват и да разменят информация по малките групи. Имаше групи в социалните мрежи на блока, на квартала, на района, на ниво област. На по-късен етап бяха направени в Телеграм информационни канали.

Опитваха се да изплашат украинците за физическото им оцеляване – "ще умрете от глад, защото няма продукти, бомбардира се всичко, държавата не функционира". Да, имаше проблеми с логистиката, но благодарение на взаимодействието по между си, в продължение на един месец хората се справиха. Всички магазини от април месец (2022 г. - бел.ред.) започнаха да работят и да се снабдяват. 

А в районите, които са окупирани от руската армия, хората там какво разбират, как се инфoрмират?

За това, ние, за съжаление, нямаме достоверна информация. (...) Ние наблюдаваме отново депортация на населението, десетки хиляди украински деца ги местят в Крим или в Русия. Там упражняват психологически натиск върху тях да ги прекодират и да им забранят да мислят за Украйна. Това е още един вид геноцид, който се упражнява над украинците, асимилация. Всъщност това не е нещо ново от историческа гледна точка. 

От месеци има съобщения, че Украйна планира мащабна контраофанзива. Някои експерти дори коментират, че тя може дори да е започнала. Това вярно ли е?

Да се дава повече информация по тази тема само ще бъде от полза на държавата агресoр. Ние силно се надяваме на подкрепата от международната общност – помощта и подкрепата за Украйна да продължат. Като погледнете фронтовата линия тя е невероятно огромна. Изискват се големи ресурси. 

В Денят на Европа – как Украйна вижда своето европейско бъдеще?

Много окуражаващо беше решението на Европейската комисия да се предостави на Украйна статута на държава кандидат за членство в ЕС миналата година. Въпреки войната се гласуват се необходимите законодателни промени. Много се надяваме всички тези усилия да бъдат отчетени и да дочакаме решение за началото за преговори между Украйна и ЕК.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45