Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Екстремните спортове 7-13 май 2023

7
Кабру Юг 7318 м
Снимка: Peter Hamor

Екип от силни алпинисти осъществи премиерно изкачване на Западната стена на връх Кaбру Юг (Kabru South 7318 м) в района на Канчендзьонга, Хималаите. Това съобщават от екипа на словака Петер Хамор. Освен него, на върха са били италианците Нивес Мерой и партньорът й Романо Бенет (изкачили всички 14 осемхилядници в алпийски стил и без допълнителен кислород, гости на Банско филм фест през 2014 г.), както и Божан Ян от Словения. Преди 20 години сръбски алпинисти се опитват да изкачат 2800-метровата Западна стена на този връх, но не успяват. Очаквайте подробности за алпийското постижение след завръщането на алпинистите в най-близкото населено място с интернет връзка.


Връх К2

Снимка: Mingma G


Силвия Аздреева, която миналата година изкачи Еверест и Лхотце, това лято ще направи опит да стъпи и на втория по височина връх на планетата - К2, в Пакистан, научи БНР. Както и предишния път, петричанката ще бъде в състава на комерсиална експедиция, водена от непалеца Нирмал Пурджа. На първите си два осемхилядника Силвия използва допълнителен кислород, за момента няма подробности за сегашните й намерения в това отношение. В началото на пролетта имаше информация, че тя ще опита някой осемхилядник в Хималаите, но тази седмица стана ясно, че ще се насочи към К2 в Пакистан.

Върхът е изкачен до момента от двама българи - Боян Петров (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов (25 юли 2019 г.). По склоновете на К2 загиват други двама сънародници - Петър Унджиев (18 юли 2010 г.) и Атанас Скатов (5 февруари 2021 г.)


Базов лагер - Еверест

Снимка: Nirmal Purja


След броени часове се очаква да започне п