Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 7-13 май 2023

7
Кабру Юг 7318 м
Снимка: Peter Hamor

Екип от силни алпинисти осъществи премиерно изкачване на Западната стена на връх Кaбру Юг (Kabru South 7318 м) в района на Канчендзьонга, Хималаите. Това съобщават от екипа на словака Петер Хамор. Освен него, на върха са били италианците Нивес Мерой и партньорът й Романо Бенет (изкачили всички 14 осемхилядници в алпийски стил и без допълнителен кислород, гости на Банско филм фест през 2014 г.), както и Божан Ян от Словения. Преди 20 години сръбски алпинисти се опитват да изкачат 2800-метровата Западна стена на този връх, но не успяват. Очаквайте подробности за алпийското постижение след завръщането на алпинистите в най-близкото населено място с интернет връзка.


Връх К2

Снимка: Mingma G


Силвия Аздреева, която миналата година изкачи Еверест и Лхотце, това лято ще направи опит да стъпи и на втория по височина връх на планетата - К2, в Пакистан, научи БНР. Както и предишния път, петричанката ще бъде в състава на комерсиална експедиция, водена от непалеца Нирмал Пурджа. На първите си два осемхилядника Силвия използва допълнителен кислород, за момента няма подробности за сегашните й намерения в това отношение. В началото на пролетта имаше информация, че тя ще опита някой осемхилядник в Хималаите, но тази седмица стана ясно, че ще се насочи към К2 в Пакистан.

Върхът е изкачен до момента от двама българи - Боян Петров (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов (25 юли 2019 г.). По склоновете на К2 загиват други двама сънародници - Петър Унджиев (18 юли 2010 г.) и Атанас Скатов (5 февруари 2021 г.)


Базов лагер - Еверест

Снимка: Nirmal Purja


След броени часове се очаква да започне първата за сезона атака на Еверест. Сутринта 9-членен непалски екип успя да достигне върха, като фиксира парапетите над последния височинен лагер. Това отваря пътя на стотиците клиенти на комерсиални експедиции, които в следващите дни и седмици ще се отправят нагоре. Тази пролет непалското Министерство на туризма издаде рекорден брой пермити за върха - 467. Проверка на БНР показа, че сред тях няма за българи. Любопитен факт е, че сред стотиците желаещи да стъпят на Покрива на света са 10 украинци и 20 руснаци. Общо 44 екипа изпълват този сезон Базовия лагер, който все повече заприличва на високопланинско село. Междувременно стана ясно, че дори американският милиардер Илон Мъск ще се появи, макар и виртуално, на Еверест. Екип, изпратен от него, ще се опита да изкачи върха и да проведе видеоразговор с Мъск от най-високата точка. Това ще бъде своеобразен тест на сателитно устройство на една от компаниите, притежавани от милиардера, съобщават водещи шерпи от Базовия лагер, цитирани от сайта The Himalayan Times.

В първата група, която ще атакува върха, е младият пакистански алпинист Саджид Садпара - един от малцината желаещи да изкачат Еверест без допълнителен кислород. Освен без кислороден апарат, Саджид ще направи опит да изкачи седмия си осемхилядник и без личен шерп.

Саджид Садпара

Снимка: Фейсбук профил на Саджид Садпара


Индиецът Анураг Малу, който падна в цепнатина, дълбока няколко десетки метра, под връх Анапурна и прекара в нея 3 денонощия, преди да бъде спасен, беше транспортиран тази седмица от болница в Непал в лечебно заведение в Индия. Във видео, публикувано от сайта ExplorersWeb, се вижда как мъжът бива пренесен до линейка и е видимо в съзнание, като кима и се опитва да говори на съпровождащия го екип. Това дава надежда, че младият Малу, който първоначално беше обявен за мъртъв, а после - намерен и изваден от цепнатината в изключително рискована спасителна операция, ще се възстанови след кошмарното преживяване, достойно за пресъздаване в холивудски екшън филм.


ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ

Антония Григорова открива международния сезон по скайрънинг тази неделя, когато във френските Алпи ще се проведе вторият кръг от Световните серии по скайрънинг, състезанието SkyRace des Matheysins. Трасето е с дължина 25 км и с близо 2000 м положителна денивелация, а на старта се очаква да застанат някои от най-силните състезатели в света в този вид екстремно планинско бягане.


Тази сутрин пък в трънското село Велиново беше даден старт на второто издание на състезанието "Трън Ултра Рън". В 54-километровата дистанция (с 3400 метра денивелация) победи Йордан Тодоров, с време 6 часа и 40 минути. По 24-километровото трасе, което е част от Държавния календар по скайрънинг, най-бърз беше Кирил Николов - Дизела. Той измина разстоянието с 1650 м изкачване за 2 часа и 42 минути. 

"Състезанието беше супер! Заради трасето точно отидох, понеже знам, че пътеките по тези върхове са интересни и технични. Организацията и маркировката беше на ниво. Хареса ми много. Засега все още не мога да планирам нищо надалече. В100 (Обиколката на Витоша - бел.ред.) ако го правя, то ще е с колело, не съм тренирал достатъчно, за да я бягам. Не знам как ще съм лятото с времето за трениране, така че ще е малко фристайл" - каза пред БНР Дизела.

При жените в "Трън Ултра Рън" първа финишира Верадина Начева, с време 3 часа и 28 минути. Надпреварата се организира от Трънското туристическо дружество, с подкрепата на Община Трън. Подробни резултати можете да видите тук.

Трън Ултра Рън

Снимка: Фейсбук страница на състезанието


Край Асеновград днес и утре се провежда състезанието по планинско бягане и колоездене "Асеновградски баири". По 50-километровото трасе при бегачите победи Гено Увардов, с време 5 часа и 31 минути, а при жените - Валентина Георгиева, 7 часа и 34 минути. Ето какво разказа тя в блиц интервю за БНР:

“За втори път участвам на Асеновградски баири. Първият път беше през 2021 г. Тогава най-дългата дистанция беше 40 км и завърших втора при жените. Родом съм от Търговище и понастоящем живея там. В състезания по планинско бягане участвам от 2017 г. Започнах да се занимавам със спортно ориентиране малко преди това и установих, че за да не се мотая много из гората, трябва да наблегна и на бягането. Така започнах да бягам повече в гората от обичайните 2-3-4 км в градския парк. Приятната атмосферата и хората (все интересни и позитивни персони) по състезанията по планинско и горско бягане ме привлякоха много и това се превърна в мое хоби през последните 6 години”.

Валентина Георгиева

Фотофиниш


Как беше конкуренцията при жените и с тях ли се състезавахте или с мъжете?

Валентина: От малкото жени, които се осмелиха да се пуснат на 50 км с 2400+ денивелация, познавах само една конкурентка, за която знаех, че е по-добре подготвена от мен за такъв тип бягане. Моята цел беше да завърша за 7:30 часа и да успея да се движа с определено темпо. През цялото време се състезавах единствено и само със себе си. И успях! Определено съм доволна от представянето си. Въпреки че виждам, че мога още по-добре. Но това си остава стимул за следващия път.


Как беше трасето?

Валентина: По принцип е тежко, но за сметка на това, е много живописно, особено по това време на годината, и го препоръчвам на всеки, който иска да се предизвика с тази дистанция и денивелация. Голяма част от новото 50 км трасе ми беше позната, отпреди 2 години. Сега има нов участък от 10 км, който преминава през връх Попа и резерват “Червената стена” - изключително живописни и красиви, със спиращи дъха гледки към сърцето на Родопите. Пълнят ти очите и душата! Организатори и доброволци се стараят наистина много, за да направят интересни и атрактивни трасета, както за бегачи, така и за колоездачи. Вземат предвид обратната връзка от участниците и състезанието става все по-приятно.


С какво ще запомните това издание, освен с победата си?

Валентина: Определено с изкачването на връх Попа - предизвикателно, точно по средата на дългата дистанция, но си струваше всяка стъпка нагоре по стръмната пътека. Не мога да опиша красивата гледка с думи, просто трябва да се види. А доброволците, които ни посрещнаха там, бяха приготвили невероятно вкусни домашни бонбони, които бяха като малко сладко възнаграждение за усилията ни до там и на мен определено ми вдъхнаха сили за километрите до следващия подкрепителен пункт. За което съм им много благодарна. И да, освен на красивите гледки, се насладих и на цъфтящите диви люляци, родопски лалета и силивряк по пътеките. Накрая бих искала да изкажа сърдечни благодарности на организаторите, всички доброволци по трасето и състезателите, с които имах удоволствието да измина част от трасето. Благодаря ви за усилията, усмивките и окуражаващите думи! Как да не се върне човек тук! Пък колко да е баирест този Асеновград?

Старт на бегачите

На старта застана и незрящият Виктор Асенов. Снимка: Огнян Димов

В неделя стартират колоездачите в “Асеновградски баири”.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56