Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не искаме само да ни отчетат топлинната енергия, а да разберат защо има загуби над нормалните"

Павел Миланов: Трябва да се даде възможност на всеки потребител да избира топлинен счетоводител

Снимка: БГНЕС
"Пазарът е парцелиран от топлинните счетоводители. С уредите, които използват, те си го разпределят". За това алармира Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост. Той обясни пред БНР,  че трябва да има реална конкуренция сред фирмите, предлагащи тази услуга, за да спаднат цените
"Трябва да се даде възможност на всеки потребител да избира топлинен счетоводител, който да му предложи по-добри цени и по-добра услуга. Не искаме само да ни отчетат топлинната енергия, а да разберат защо има загуби над нормалните. Кой се облагодетелства за сметка на съседите си? Това в момента не им е задължение. Не ги интересува. Лошото е, че и Министерството на регионалното развитие не го интересува". 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на енергетиката и на регионалното  развитие, в която настоява да се организира информационна кампания за битовите клиенти на топлофикационните дружества във връзка с ангажиментите им по подмяна на уредите на радиаторите и водомерите за топла вода с т.нар. умни уреди, които се отчитат дистанционно. Подмяната трябва да се извърши до края на 2026 година.

Павел Миланов отбеляза ,че това е по-модерен начин за отчитане, но той има своите плюсове и минуси.  

"Разходите да се подменят са високи. Хората се опитват да го правят, но се срещат с много затруднения, най-вече свързани с топлинните счетоводители. Те работят с различен тип уреди. Ако искате  да ги подмените, трябва да се съобразите с марката на уредите, които използва вашият".

Той отбеляза, че бяха наложени топлинни счетоводители, на които са дадени функциите на касиери. 

"Тяхната услуга се свежда до това да отчетат какво е нашето потребление спрямо главния топломер. Държавата ни задължава да бъдем потребител на съответното дружество без да имаме индивидуален договор, само на база общи условия. Това ни ограничава възможностите. Искаме да знаем индивидуални клиенти ли сме на „Топлофикация“. Ако не сме, тогава тя трябва да сключи договор с етажната собственост, която да си избере топлинен счетоводител. „Топлофикация“ и министерствата трябва да ни създадат достатъчно възможности да избираме сред топлофикационни дружества. Трябва ни фирма, която да анализира всеки месец цялото и индивидуалното потребление и да търси къде са загубите". 

Павел Миланов  Снимка: Таня Милушева

Миланов обясни, че не е проблем да се открадне топла вода или топлинна енергия, но топлинните счетоводители не следят за това. 

"Когато топлинният счетоводител влезе в стаята със съответен уред, който може да отчете наличие на вода в стената, където не трябва да има вода, това може да се види"

Той напомни, че сме задължени да поставим уред за дистанционно отчитане и на студената вода. 

"Отчитането й може да става и заедно с топлата, ако се сключи споразумение. Съществуват рискове за кражби и при студената вода. Трябва да има система, чрез която да се извърши реален контрол върху потребното количество"

Павел Миланов коментира и начина на съставяне на сметките за парно и топла вода. 

"Може да се направят много по-елементарно. Всяко усложняване е проблем. Нямаме гаранция, че плащаме това, което сме потребили"

Той обясни проблемите, пред които се изпарвят желаещите да се възползват от програмата за саниране.

"Ентусиасти от етажната собственост успяха да инвестират средства в паспортизация и енергийно обследване. Това е разход, който няма гаранция ,че ще бъде финансиран. Има общини, които намериха своя интерес и започнаха да го подпомагат. За хората е трудно да се организират сами. Това е извънреден труд за управителния съвет. Професионалните управители пък нямат финансов интерес от организацията на проекта. 

Някои общини ще лобират за своите проекти. Индивидуалните кандидати много трудно могат да се защитят"

Цялото интервю на Таня Милушева с Павел Миланов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима атмосфера и нови приятелства.  Всички се надяват, че това е само началото на една бъдеща традиция...

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32